5 tips om nog goedkoper een hostel te boeken!

Categorieën Landen

Wat is er fijner dan gedurende je reis in een heerlijk hostel te overnachten? De hostels waarbij je het gesnurk van je kamergenoot voor lief neemt en je tas moet opbergen in een kluisje. Voor een aangenamer verblijf geef ik je vijf tips om een hostel te boeken, kan het nog goedkoper?

Waarom overnachten in een hostel?

Het leven in een hostel klinkt niet altijd als een prettige verblijfsplek. Toch zijn er tegenwoordig hostels van hoge kwaliteit. Een glimmend schone badkamer, een heerlijk bed (met donzen dekbed) en de prijs is ook nog eens inclusief continentaal ontbijt. Een van de hoofdredenen om in een hostel te slapen is het ontmoeten van andere backpackers. Daarnaast kun je veel geld besparen door zelf eten te koken, in hostels is er meestal een gedeelde keuken aanwezig. Een hostel is ook niet alleen meer voor jongeren, zoals de naam ‘Youth hostel’ doet vermoeden. Ook vinden dertigers, veertigers en gezinnen hun weg regelmatig naar hippe hostels. Let er wel op dat in sommige landen de naam ‘hostel’ gebruikt wordt voor een normaal hotel, alvast een aandachtspunt voor je een hostel gaat boeken.

Hoeveel kost een nacht in een hostels?

Hostels vragen op de beste locaties de hoofdprijs voor een nacht op een tienpersoonskamer. Je slaapt dus op een kamer met tien andere reizigers! In de meeste gevallen slaap je dan in stapelbedden. Eigenlijk weet iedereen dat de prijs over het algemeen steeds hoger worden. Je slaapt vaak al goedkoper in een privé kamer of appartement via Airbnb, Couchsurfen of in een hotel. Maar vergis je niet, hotels zijn niet altijd beter en schoner dan een hostel! Als je dan toch van die snurkende kamergenoot af wilt, dan is een privé kamer wel zo fijn. De prijzen van een nacht in een dorm room liggen meestal tussen de 6 en 25 euro per persoon. Dit waren de prijzen die ik vooral tegen ben gekomen tijdens mijn reizen door Europa en Zuid-Amerika. In Azië liggen de prijzen natuurlijk veel lager, voor een paar euro kun je namelijk een prima hotel vinden.

Prijsverschillen

Er zitten grote verschillen tussen de prijzen voor een overnachting. Dit zegt meestal niet zoveel over de kwaliteit van een hostel. Een hostel in Scandinavië vraagt immers meer voor een nachtje dan een hostel in de Oostblok landen. Een privé kamer is over het algemeen veel duurder dan een nachtje in een dorm room. In Zuid-Amerika heb je hostels waarbij je voor een paar euro extra al in een tweepersoonskamer kan slapen. Gewoon omdat je dit soms even nodig hebt! Toch slaap je wel in een backpackershostel, waardoor je nog steeds andere mensen kunt ontmoeten in de gezamenlijke woonkamer.

Hieronder geef ik vijf tips om een hostel te boeken, natuurlijk niet zomaar boeken. Ook staan er tips tussen om nog goedkoper in hostels te overnachten. Ik ben benieuwd of jij hier al gebruik van maakt!

1. Hoe vind je een goed hostel om te boeken?

Voor ik een hostel boek wil ik weten of het enigszins voldoet aan mijn verwachtingen. Nu heb ik niet hele hoge standaarden, toch wil ik voorkomen dat ik drie dagen in een partyhostel slaap terwijl ik toe ben aan wat rust. Een hostel sorteer ik meestal op prijs en beschikbaarheid. Anders zul je prachtige hostels voorbij zien komen, die niet meer beschikbaar zijn of ver boven je budget uitstijgen. Ook zijn hostels regelmatig volgeboekt, dus om teleurstelling te voorkomen vul je de precieze data van je verblijf in. Vervolgens bekijk je de locatie van het hostel, ligt het dichtbij het centrum of midden in de prachtige natuur? De foto’s loop ik vluchtig door, want meestal geven de foto’s mij niet een hele goede indruk van het hostel. Hostels zijn nou eenmaal wat rommelig en smoezelig, de foto’s zijn van een net geopende hostel. Zit er ook nog een ontbijt bij de prijs in, of krijg je schone lakens en is er misschien een wasmachine aanwezig? Helemaal fijn als dit allemaal bij de prijs zit inbegrepen, vooral wanneer je voor langere tijd op reis bent.

2. Reviews, waar let je op?

Zoals eerder genoemd kun je veel informatie uit reviews over een hostel halen. Een groot voordeel van online boeken! Een review kun je al snel beoordelen als betrouwbaar of minder betrouwbaar. Als eerst let ik erop of de review recent geplaatst is. Het kan invloed hebben of een review geschreven is in het hoog- of laagseizoen. In het hoogseizoen zijn de hostels voorbereid op veel drukte, dan zullen ze ook vaker schoonmaken. Wat beschrijven ze over de hygiëne, kamers en het personeel? Hygiëne is een relatief begrip, omdat iedereen dit anders ervaart. En stel je voor je hebt net een viespeuk op je kamer, hoeveel verwacht je dat een hostel hieraan kan doen? Het personeel is voor mij tijdens het verblijf vaak een belangrijke bron van informatie, ik zoek dus naar behulpzaam personeel. Ook zullen zij je sneller helpen met klachten over het hostel, mocht je deze toch hebben. Vind ik het allemaal pluis? Of neem ik de vieze keuken voor lief, omdat het hostel zo goedkoop is? Dan kan ik met één druk op de knop mijn overnachting in het hostel boeken!

Tip: Vind jij het lezen van reviews ook zo fijn? Help medereizigers en de hostels om ook na je verblijf een review te schrijven over een hostel waar je hebt overnacht.

3. Kan het nog goedkoper, overnachten in een hostel?

Er zijn manieren om nog goedkoper in een hostel te slapen. Hostel zijn in veel gevallen al vrij goedkoop, maar als je op een klein budget de wereld over reist is iedere euro van belang! Zelf boek ik veel hostels via Hostelworld of Booking, omdat deze site geschikt is voor backpackers en er bij ieder hostel wel een aantal reviews staan. Het boeken van een hostel via een boekingswebsite is altijd duurder, dan direct bij het hostel boeken. Via een boekingswebsite betaal je meestal 10% aan boekingskosten. Regelmatig merkte ik op reis dat het ook mogelijk is om één (of geen) nachten online te boeken en vervolgens bij het hostel de extra nachten bij te boeken. Let er wel op dat dit in het hoogseizoen wat lastiger kan worden. Maar toch, het scheelt weer een paar euro’s aan boekingskosten!

4. Meer nachten bijboeken is jou voordeel!

Soms bevalt een hostel of locatie zo goed dat je hier wel een aantal nachten langer wilt verblijven. Ook heb je ontdekt dat je die gave dagtocht prima vanaf de stad kunt maken. Het is meestal goedkoper om in een grote stad te overnachten, in plaats van het afreizen naar een toeristisch dorp. Kortom in het hostel boek je drie nachten bij. Het hostel vindt dit uiteraard prima, want zij zijn verzekerd van een volgeboekte kamer. Hier kun jij van profiteren door te vragen naar een korting. ‘If I book three more nights, can you give me a small discount?’. Niet geschoten is altijd mis! In de Nederlandse cultuur is onderhandelen niet meer zo vanzelfsprekend, maar in veel landen is onderhandelen zelfs beleefd. Succes verzekerd!

Tip: Wil je echt langer in een hostel blijven, dan kun je overwegen om te gaan werken voor een hostel in ruil voor een gratis verblijf!

5. Hoe profiteer je (als vrouw) van de macho-cultuur?

In Zuid-Amerika heerst een machocultuur, machismo. Het haantjesgedrag is in deze landen zeer aanwezig. Vrouwen gedragen zich over het algemeen onderdaniger, daarom is het normaal dat mannen je na fluiten. Nu weten veel mannen uit de toeristenindustrie dat toeristen niet gewend zijn aan een machocultuur. Juist feministische vrouwen zullen alleen op reis gaan. Nog steeds hebben deze macho’s een zwak voor jou vrouwelijke charmes. Geloof me, het is een groot voordeel om als vrouw of met meerdere dames door deze landen rond te reizen. In Zuid-Amerika kreeg ik het regelmatig voor elkaar om een upgrade van mijn verblijf te regelen. Natuurlijk zonder bij te betalen. Hoe regel je nou een upgrade in een hostel? Sociaal zijn, interesse tonen en lief lachen? Een grapje hier, een lolletje daar.. En voilà!

Tip: Overigens is het ook mogelijk om een kamer te boeken voor alleen vrouwen, mocht je er als vrouw problemen me hebben dat er ook mannen in het bedje boven of onder je liggen.

Volgeboekt?

De bovenstaande regels zijn helaas niet altijd bruikbaar. In het hoogseizoen of tijdens belangrijke feestdagen raad ik je af om op de bonnefooi een hostel binnen te wandelen zonder reservering. De hostels kunnen nog weleens helemaal volgeboekt zijn. Het is wel degelijk handig om vooraf via een boekingswebsite een goedkoop hostel te reserveren. Op toeristische hotspots ben je dan verzekerd van een prima hostel en weet je zeker dat de prijs per nacht voor jou vast staat. Ik vergeet nooit meer dat het overnachten in Aqaba (Jordanië) tijdens het Suikerfeest drie keer zo duur was geworden als we dit op het laatste moment nog hadden moeten boeken. En het regelen van een korting kun je dan wel vergeten!

Wat zijn jou ervaringen met het boeken van hostels? Heb je nog meer tips en tricks waar ik iets van kan leren? Laat het weten in een reactie!

Ellis is een echte low-budget backpacker. Zij geniet van elke korte en lange reis: vanaf de voorbereiding tot aan de meest spontane situaties waar ze tijdens de reis tegen aan loopt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *