Kerst vieren in Mendoza: een wijntour op de fiets in Maipu

Categories Argentinië

Morgen is het weer kerst en dat vier ik dit keer in Nederland. In 2013 vierde ik kerst in Mendoza, Argentinië, niet zomaar maar door een wijntour op de fiets! Hoe is het om kerst op reis te vieren? Hoe gaat dat kerst in een ander land? Mis je je familie? Nee, je krijgt geen kadootjes.. Dan moet je jezelf maar trakteren! Ik trakteerde mezelf op een wijntour, want kerst en wijn gaat goed samen. Op welke manier kan je meer wijnen proeven dan het doen van een wijntour? Inderdaad een wijntour op de fiets.

Mendoza

In 2013 vierde ik kerst in Mendoza, de wijnstreek van Argentinië. Hier sliep ik in het hostel Empedrado, een prima hostel (inclusief zwembadje, erg lekker met het warme weer). Ook worden er veel verschillende activiteiten georganiseerd. Elke avond tussen 17:00 en 18:00 mag je een eigen gebrouwen rood wijntje gratis nuttigen. Ja, Hollanders spitsen toch altijd even de oren wanneer iets gratis is.

Mendoza is de vierde grootste stad van Argentinië en ligt in de uitlopers van de Andes. De stad is opnieuw opgebouwd na een aardbeving in de 19e eeuw. De straten zijn erg breed en de gebouwen niet hoger dan 6 verdiepingen. De economie draait voornamelijk op wijn, toerisme en olie. Omdat ik vanuit Valparaiso (lees: 10 graden) met een busreis naar Mendoza ging (lees: 36 graden) kreeg ik het ‘klap voor je kop effect’ direct nadat ik uit de bus stapte.

BBQ-en met kerst

Er werd een kerst BBQ georganiseerd in samenwerking met een ander hostel. Alles zou geregeld worden, van perfect Argentijns vlees tot alcoholische versnaperingen. Waar ik anders heen zou moeten wist ik niet, dus dit leek me een prima optie. Uiteten in Mendoza is erg prijzig, ik kookte meestal mijn eigen maaltijden in het hostel. Ik had al wat mensen leren kennen in het hostel en zij besloten ook naar dit feest te gaan, gezellig! Deze medereizigers zijn natuurlijk geen vervanging voor je eigen familie, maar het is er zeker wel gezelliger door. Ik had op het moment van aankomen in Mendoza behoorlijke heimwee (wat ik nog nooit had meegemaakt!), gelukkig trok dit door de vele afleidingsactiviteiten die ik hier had snel genoeg weg.

Vanuit Bolivia had ik een kerstjurkje meegenomen, ietwat prijzig voor Bolivia misschien maar anders zat je er ook zo stoffig bij in je kloffie waar je al twee maanden in rond loopt. De party zou pas ’s avonds beginnen en zolang heb ik niet nodig om me op te tutten dus dan maar een wijntour op de fiets!

Wijntour op de fiets

Een geweldige kerstige ervaring, ondanks dat je met een korte broek en hemdje rond fietst door Maipu. Het is wel even een klus om er te komen, je kan vanaf een bepaalde plek (La Rioja) de stadsbus pakken waarmee je na ongeveer een uur in Maipu beland. Let er op dat de bussen twee nummers hebben, ik moest twee jaar geleden busnummer 10 (op de voorzijde) en 173 (op de zijkant) hebben. We kochten een kaartje bij een postkantoortje, dat was ook even zoeken, vervolgens zet je er geld op en geef je bij de buschauffeur aan waar je naar toe gaat. Hij typt iets in, je scant en er rolt een kaartje uit.

Maipu

Maipu is een kleine stad met vooral wineries, olijven plantages en olie en olijf boerderijen. Bij de driehoekige rotonde moet je uitstappen en na een stukje lopen zie je al een fietsverhuur bedrijf. Je kan er een mooie ladybike (inclusief mandje) huren en krijgt er een fles water bij (heel verstandig). Met natuurlijk een kaart van de omgeving. Ook hadden we een korte omschrijving van de verschillende boerderijen, het is dan ook echt heel gaaf om zelf uit te zoeken waar je heen wilt en wat je gaat doen!

De wijntoer kan beginnen! Het is leuk om van alles wat te zien, je hebt er allerlei soorten wijn, maar ook echt verschillen in het bedrijf van groot tot klein, van wijn tot olijf, van persoonlijke tours tot selfguided tours. En vergeet niet af te sluiten in de biertuin, ik zeg afsluiten omdat deze het langst open blijft! Alleen bier na wijn geeft … gelukkig voor mij geen venijn!

De fiets moet voor sluitingstijd ingeleverd worden, toen ik er was ging alles al rond 19:00uur dicht. Het scheelt dat Argentijnen niet heel onaardig worden als je wat te laat komt. De busreis terug was nogal een gepuzzel. Uiteindelijke kwamen we heel wat blokken van ons hostel terecht, een pokke eind nog lopen dus. Vraag van te voren dus goed na welke bus je weer terug kan pakken.

’s Avonds begon de BBQ, na omgekleed en opgetut te zijn verplaatsten de groep zich naar het andere hostel. Wat veel reizigers zijn er dan opeens in Mendoza te vinden, allemaal op een hoopje gegooid. Het vlees viel ietwat tegen voor Argentijnse begrippen, maar ach het feest was erg gezellig!

Fijne kerstdagen allemaal!

Ellis is een echte low-budget backpacker. Zij geniet van elke korte en lange reis: vanaf de voorbereiding tot aan de meest spontane situaties waar ze tijdens de reis tegen aan loopt!

1 thought on “Kerst vieren in Mendoza: een wijntour op de fiets in Maipu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *