In 6 stappen jouw droomreis plannen!

Categorieën Landen

In 6 stappen kun jij jouw droomreis plannen, net als ik! Over twee weken staat er weer een nieuwe reis voor de deur, dit keer naar Jordanië! Hoe plan ik deze reis zo, zodat het een ware droomreis gaat worden?

Of ik nu een stedentrip of een reis van drie maanden lang maak, de planning doe ik eigenlijk altijd hetzelfde. Tuurlijk heb je iets meer voorbereiding nodig als je een visum aan moet vragen of in het buitenland gaat wonen. Maar niet om de mooiste plekjes van het land te ontdekken!

Hoe ziet mijn planning eruit? Nee, ik maak zeker geen dagplanning waarin staat waar ik op elk moment van de dag wil zijn en wil eten. Maar hoe dan ook wil ik weten waar ik naar toe moet gaan tijdens mijn reis. Wat zijn de mooiste plekjes? Waar zijn de leukste mensen? Wat is het lekkerste eten van het land? Ik ga alvast op verkenning naar de cultuur en natuur van een land, de voorpret kan beginnen!

1. Vind je reisbestemming

Het plannen van een reis begint eigenlijk al tijdens het zoeken naar een reisbestemming. Gezien mijn ruime inkomen, ahum, zoek ik meestal naar low-budget reizen. Hoe kom ik zo goedkoop mogelijk naar een land? Hoe reis ik goedkoop van plek naar plek? Wat zijn de kosten per dag in een land? Hiermee bedoel ik een gemiddelde prijs voor het slapen, eten en drinken. En niet onbelangrijk waar kun je betaalbaar avontuur beleven? Sommige landen staan natuurlijk hoog op mijn bucketlist, dit zijn ook landen waar ik als eerst naar deze informatie op zoek ga. Tijdens de zoektocht naar antwoorden op bovenstaande vragen heb ik ook de highlights van een land al lang gespot op het internet.

Alvorens ik de reis echt ga boeken kijk ik nog even van waar, naar waar ik precies reis en op welke tijdstippen ik moet vertrekken. Soms reis je naar een vliegveld ver buiten een stad, hier moet je natuurlijk rekening mee houden bij aankomst. Al helemaal als je ‘s nachts aankomt, dan is het goed om te weten waar je precies bent in een onbekend land.

Heb je nou echt geen inspiratie voor een droomreisbestemming? Kijk dan eens naar reisprogramma’s op tv, bijvoorbeeld 3 op reis, Floortje naar het einde van de wereld of wat dacht je van bestemming onbekend, drie van mijn favorieten! Hierdoor wil je straks naar zoveel bestemmingen, promise me.

Tip: Kom je een must do/see of reistips tegen die je echt niet wilt missen, zorg dat je de informatie ergens opschrijft of in een bestandje zet.

2. Zoek informatie via reisorganisaties en reisblogs

Yes, de reisbestemming is bekend! Vervolgens ga ik op zoek naar reistips van reisorganisaties en andere reizigers/reisbloggers. Door te ontdekken wat nou echt toeristische hotspots zijn kan ik een inschatting maken hoe goed bereikbaar en toeristisch een bepaalde locatie is. De algemene informatie heb je na het bekijken van websites als tripadvisor of kilroy al snel opgedaan. Andere reizigers mening kun je op vier manieren achterhalen:

  1. Vertel in je eigen kenniskring waar je naar toe gaat en hierbij specifiek te vragen naar tips.
  2. Lees reisblogs, om snel duidelijk te krijgen welke locaties zeker het bezoeken waard zijn en welke niet (en waarom dan niet). Ik vergelijk ook vaak mijn eigen ervaringen met een land en de mening van een reisblogger om te kijken of ik op eenzelfde manier reis en bestemmingen ervaren heb.
  3. Lees berichten op forums, vaak vind je hier vragen die jij zelf hebt en met wat geluk staat er al een reactie van een ‘ervaringsdeskundige’ onder.
  4. Vergeet niet om ook in het Engels te zoeken naar informatie, in het Nederlands is nou eenmaal minder te vinden op het web.
Lonely Planet South America on a shoestring

3. Reisgidsen

Als mijn reis een week of langer duurt schaf ik meestal een reisboek aan. Ik ben zelf groot fan van de lonely planet reisgidsen, omdat hierin up to date informatie staat en alles erg beknopt en leesbaar wordt beschreven. Goeie alternatieven zijn er genoeg, bijvoorbeeld de trotter gidsen, vaak iets minder bekend onder de vele backpackers, waardoor je de kans hebt om unieke plekjes te vinden. Wanneer je enkel een hoofdstad bezoekt heb je bij de ANWB vaak genoeg compacte informatieboekjes, zoals de 100% gidsen of gidsen van de ANWB zelf. Ik heb vaak genoeg aan de informatie die ik online tegen kom over een stad, maar daar heb je wel wat voorbereidingstijd voor nodig om alle informatie op te zoeken.

4. Ontdek de geheimen van de bestemming

De schatten van een dorp, stad of land staan vaak niet in de algemene reisboeken beschreven. Soms kom je via reisblogs al meer te weten over de mooiste en verstopte plekken terecht, off the beaten path. Want wie wil nu niet de enige zijn op dat prachtige plekje in the middle of nowhere? Dat gevoel is onbeschrijfelijk! Ik vind deze plekken vaak via Pinterest of Instagram, ik zoek op een bepaalde stad, locatie of land en kom vaak prachtige foto’s tegen. Met een beetje geluk staat er ook duidelijk een locatie bij beschreven. Even opslaan en je avontuur kan beginnen!

Een ander waardevolle bron om de geheimen van een land te ontdekken zijn de locals zelf, wie kent een plek nu beter als de mensen die er leven. Als je vooraf al tips wilt of zeker wilt zijn dat je op de plaats van bestemming een enthousiaste local ontmoet, kun je van tevoren een afspraak regelen via social media of bijvoorbeeld couchsurfing! Je kunt natuurlijk ook regelen dat je goedkoop bij iemand op de bank slaapt via deze weg! Heb je iets meer budget? Dan is Airbnb een goed alternatief.

5. Op bestemming

Eenmaal aangekomen op de bestemming probeer ik zo snel mogelijk in te checken en mijn bagage te droppen, zodat ik de stad kan gaan verkennen. Ik doe dit vaak zonder boekjes of andere informatie over plekken, zodat ik echt kan ronddwalen en een sfeer van een stad kan proeven. Het grappige is dat je dan vaak al heel veel bezienswaardigheden uit jezelf ontdekt en er zo tegen aan loopt. Wanneer er ook nog toevallig een bepaald happening gaande is op het moment dat jij op een locatie komt, kan je geluk niet meer op!

Eenmaal in het hostel/hotel zijn er vele medereizigers, sommigen zijn al veel langer op een bepaalde bestemming en kunnen jou vaak vertellen wat hun mening is over de verschillende bezienswaardigheden of locaties. Vraag hierbij ook naar specifieke plekken, waar jezelf al wat twijfels over had. Zo kun je afwegen of het wel echt het bezoeken waard is! Heb je niet het gevoel dat medereiziger in het hostel of hotel zo sociaal zijn, maar wil je die toch ontmoeten doe dan mee aan georganiseerde activiteiten. Zo kun je op veel bestemmingen deelnemen aan een dagtrip, een andere optie tijdens een stedentrip is het doen van een free walking tour. Hier ontmoet je andere reizigers en een enthousiaste local die jou graag zijn of haar stad wilt laten zien en ervaren.

6. Do as the locals do

Ook is het nuttig om de locals te vragen naar hun tips voor jou bestemming. Vaak ontmoet je gedurende de dag veel geïnteresseerde mensen, bijvoorbeeld werknemers bij restaurants, een groepje jongeren in het park of iemand die je helpt de weg te vinden. Geef vooral aan dat je alle toeristische bezienswaardigheden al gezien hebt en graag de minder populaire plekjes wilt ervaren. Iets wilt doen wat typisch is voor hun cultuur of dat je deel wilt nemen aan tradities van de lokale bevolking. Soms eindigt dit met een uitnodiging naar een huis, feest of religieus ritueel. Een geweldige ervaring! Voor het kiezen van goede restaurants of organisaties is het handig om te doen wat de locals doen. Waar veel locals zijn, valt wat goeds te halen!

Een goeie voorbereiding is het halve werk, maar vergeet niet om te genieten van het moment dat je op de bestemming bent. Kijk niet continu in het boekje of naar je uitgezochte locaties, maar ontdek een bestemming! Zo maak je je eigen avontuur, ervaar je daadwerkelijk een bestemming en kom je vaak ook op de onontdekte plekjes terecht! En deze plekken heb je helemaal zelf ontdekt, daar kun je trots op zijn!

Heb jij nog een andere manier om de gaafste plekjes van een bestemming te ontdekken? Laat het in de reacties hieronder weten.

Ellis is een echte low-budget backpacker. Zij geniet van elke korte en lange reis: vanaf de voorbereiding tot aan de meest spontane situaties waar ze tijdens de reis tegen aan loopt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *