Maak kennis met Marokko, ga op citytrip naar Marrakech

Categorieën .,Afrika,Citytrips

Is Marokko niet wat ver weg voor een citytrip? Maar natuurlijk niet, vanaf Nederland sta je binnen drie uur op Afrikaanse bodem in Marrakech. Hier een aantal tips voor een eerste kennismaking met de hoofdstad van Marokko, Marrakech.

Marokko

Als ik ergens blij van word is dat het vinden van een goede reisdeal. Hierbij plaats ik wel even de kanttekening dat ik tegenwoordig wel drie keer nadenk voor ik een reis met het vliegtuig boek. Want vliegen is niet duurzaam, het is zelfs de grootste vervuiler van het milieu. Twee jaar geleden stond ik nog niet zo bewust in het leven. Ik vond een retourtje Marrakech voor 55 euro per persoon. Het kwaad was geschied. Marokko stond al lang op mijn bucketlist. De bijzondere verhalen en prachtige foto’s lieten een diepe indruk op mij achter. Tijdens de citytrip ontdekte ik hoe Afrikaans Marokko eigenlijk is. Naast deze culturele ervaring genoot ik van de (winter)zon, kleurrijke straten en lieve mensen! Hier lees je alles over mijn eerste indruk van Marrakech.

Slapen in een Riad

Mijn zus die eerder een rondreis door Marokko maakte, vertelde over de bijzondere riads van Marrakech. Ik weet nog dat ik aan haar vroeg, maar wat is een riad precies? Een riad is een traditioneel Marokkaanse huis of soms een paleisje. Ryad is het Arabische woord voor tuin, wat duidt op de prachtige binnenplaats, soms voorzien van een zwembad. Wanneer je verblijft in een riad zal je versteld staan van de Marokkaanse gastvrijheid. Kijk ook of je op het dakterras kunt komen, want het uitzicht over Marrakech is adembenemend. Waar je zo’n riad kunt boeken? Nou gewoon via booking.com!

Van Marrakech Menara Airport naar het centrum

Een voordeel van het vliegveld in Marrakech is dat het vlakbij het centrum ligt. Hoewel een taxi pakken buiten Europa een van de normaalste zaken is. Kan ik het zeker aanraden om met het openbaar vervoer van het vliegveld naar het centrum te reizen. Wanneer je uit het moderne vliegveld loopt, zie je aan de overkant van de weg de bushalte. Vanaf deze halte brengt bus 19 je naar het centrum van Marrakech. Ieder half uur rijdt er een bus van het vliegveld naar het centrum van Marrakech.
€: Een enkele rit kost je nog geen 3 euro, ook kun je direct je retour ticket aanschaffen voor 4,50 euro.

Djemaa el Fna

Het levendige plein Djemaa el Fna valt niet te missen. Wanneer je met de bus in het centrum aankomt dan is de kans groot dat je hier uitstapt. Het grote plein is een goede weergave van het stadse leven van Marokko. Er valt veel te beleven op het plein, zo zie je niet alleen souks, eetkraampjes en mensen. Haal een vers fruitsapje bij een van de vele kraampjes. Kijk ook niet vreemd op als je een slang of aap over het plein ziet bewegen, helaas worden deze dieren nog steeds uitgebuit voor geld. Mijn advies, blijf er vooral uit de buurt en support dit soort dierlijke toeristenattracties niet. Ook zijn er mensen die zichzelf inzetten om een extra zakcentje te verdienen, verkleed in een kleurrijk pak of door verhalen te vertellen of muziek te maken. In de avond bouwen de foodstallen zich op en kun je hier heerlijk en goedkoop lokaal eten. Een hele ervaring!

Verdwalen in de Medina (Souks)

Het stadsleven in Marrakech is heerlijk chaotisch, ik kan daar zo van genieten. Bij aankomst verdwaalde ik direct drie uur lang in de medina. Waar ik ronddwaalde met mijn trolley koffertje achter me aan. Ik herhaal, -drie uur- lang dus. Na een uur was het niet echt genieten meer om door de smalle straatjes rond te dwalen. Neem deze tip van mij aan, wanneer je zelf opzoek gaat naar de riad in de medina, zoek van tevoren goed uit hoe je er komt en zorg dat je contactgegevens hebt van de gastheer/vrouw. Verder is het heerlijk om zonder koffer rond te dwalen door de medina, het oude gedeelte van de stad. Er zijn verschillende souks met ieder hun eigen specialiteit. Hier vind je nog veel authentieke en handgemaakte producten uit Marokko. Wanneer je iets wilt kopen, probeer dan te onderhandelen over de prijs. Meestal gaan de producten voor de helft van de (toeristische) vraagprijs weg!

Kleurrijkste straat van Marrakech

De medina is behoorlijk groot en er zijn verschillende souks te vinden. Zo heb je er souks met vooral etenswaar, lampen, kleden en noem maar op. Mijn favoriete straat in de Medina is de Rue Dar el Bacha. Deze straat leid je door verschillende souks. Niet alleen is het leuk om de souks te aanschouwen, ook vond ik hier de kleurrijkste straatjes! Mannen die voor een geschilderde muur zitten op hun plastic stoeltjes, daar tegenover staat een meneer hout te schuren voor het zelfgemaakte beeldje en even verderop doen de vrouwen boodschappen. Een straat waar je je ogen uit zult kijken!

 

Prachtige moskeeën

Vlakbij het grote plein Djemaa el Fna vind je de grootste moskee van Marrakech. De vele moskeeën van Marokko zijn prachtig. De hoge minaret van de Koutoubia moskee is vanuit iedere hoek van de stad te zien. Handig als oriëntatiepunt. Tijdens je wandeling rondom de moskee zal je de schoonheid van de moskee ervaren. Bijzonder is het om de mensen zich zien te verzamelen tijdens de verschillende gebedstijden. Laat het stadsleven aan je voorbijrazen tijdens je kopje koffie op het terras van Café l’Arôme (tegenover de moskee op het kruispunt). Hier zit je tussen de locals en krijg je een echt Arabisch kopje koffie.

Tip: Een andere prachtige moskee is de Kasbah moskee, naast de Saadian Tombes, beiden zijn ook zeker een bezoekje waard.

Dakterrassen en lekker eten

Lekker eten kun je overal in Marrakech, want Marokkaanse gerechten zijn nou eenmaal verrukkelijk! Nog leuker is om even uit de drukte te ontsnappen en te ontspannen boven op een van de vele rooftopbars. De kosten van een maaltijd zijn vaak iets duurder, want je kunt er westers eten verwachten. Ik kreeg vooraf de tip om goed op het eten te letten, want het is toch zonde als je door slecht of onhygiënisch eten buikgriep krijgt tijdens je citytrip. Ik koos vooral lokale gerechten en de iets duurdere restaurantjes. In ieder toeristisch gebied vind je wel een prachtig dakterras waar je heerlijk kunt eten. Deze dakterrassen kan ik je sowieso aanbevelen om een hapje te eten in Marrakech: La Terasse des Épices, Nomad, Kosybar of Kasbah Café.

Uitzicht op het atlasgebergte vanuit Marrakech.

Ali Ben Youssef Medersa

Oh, wat baalde ik toen we door slecht weer niet op tijd bij de Ali Ben Youssef Medersa kon zijn. Het leek mij een hele bijzondere en indrukwekkende plek. De Ali Ben Youssef Medersa is een oude koran school. Geniet tijdens je bezoek van de prachtige Islamitische architectuur en geschiedenis.
€: Een bezoekje brengen aan de eeuwen oude koran school kost je 3,50 euro per persoon.

Bahia Paleis

Ergens verstopt in een woonwijk vind je het grote Bahia paleis. Tijdens je bezoek aan dit grote paleis zal je verbaasd zijn over de vele verschillende ruimtes en patroontjes die je er vindt. Wanneer de koninklijke familie in Marrakech is, gebruiken ze een gedeelte van het paleis nog steeds. Volgens mij stonden hier en daar wat bordjes met uitleg over het paleis, hoewel ik daar niet zo heel veel meer van onthouden heb. Vergeet vooral niet naar het plafond te kijken!

Jardin Marjorelle

De bekende tuinen van de Franse modeontwerper Yves Saint Laurent zijn een bijzondere ervaring. Hoewel de entreeprijs wat hoger ligt dan verwacht is het zeker de moeite waard om een paar uur door de prachtige tuin rond te wandelen. Bij binnenkomst bevind je je direct in een oase van rust. De botanische tuin zit vol exotische planten en vogels. De kobaltblauwe villa Saf Saf geeft een mooi contrast met de natuurlijke kleuren van de tuin. Ondanks dat het er soms best druk kan zijn, vind je ergens wel een plekje om even in alle rust van de natuur te genieten. De tuinen liggen in het nieuwe gedeelte van Marrakech, wij zijn lopend terug gegaan naar de medina. Dit was geen interessante wandeling, om tijd te besparen raad ik je aan om een taxi te pakken.
€: Entree voor Jardin Marjorelle is omgerekend nog geen 7 euro. Ook kun je het museum bezoeken voor een paar euro extra.

Traditionele hammam

Over mijn Marokkaanse hammam (eeuwenoud bad ritueel) ervaring zou ik een heel blog kunnen schrijven. Het stond bovenaan mijn lijstje om een traditionele hammam te proberen in Marrakech. Dit is natuurlijk dé plek waar hammam oorspronkelijk vandaan komt en de originele wijze nog gehanteerd wordt. Ook kun je echt even ontspannen in een toch wat drukke Marokkaanse stad. Ik koos voor een hammam bij Les Bain Bleu, ergens behoorlijk verstopt tussen de straatjes van de medina. Ik had gelezen dat je ook naar een openbare hammam kunt gaan, waar uiteraard mannen en vrouwen gescheiden worden. Omdat ik met mijn vriend ging kozen we voor een ‘toeristische’ privé hammam. Het was een goed verzorgde avond met een prettige hammam behandeling, zeker het proberen waard!
€: Voor ongeveer 25 euro per persoon kun je een complete hammam behandeling krijgen in een privé hammam.

Wil je meer weten over mijn favoriete stad? Lees dan het interview va Cityzapper over mijn favoriete stad… Marrakech!

Na dit voorproefje in de hoofdstad van Marokko ben ik erg nieuwsgierig geworden naar de rest van dit magische land. Heb je meer tijd maak vooral een dagtrip buiten de stad, bijvoorbeeld naar het Atlasgebergte of de woestijn!

Ellis is een echte low-budget backpacker. Zij geniet van elke korte en lange reis: vanaf de voorbereiding tot aan de meest spontane situaties waar ze tijdens de reis tegen aan loopt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *