De verschillen tussen Big Corn Island en Little Corn Island

Categorieën .,Amerika,Nicaragua

De meningen zijn er erg over verdeeld. Wat is nou het verschil tussen de big en little Corn Islands? En welk eiland moet je echt gezien hebben? Ik heb beide eilanden (Big Corn Island en Little Corn Island) bezocht en zal de verschillen aan je proberen uit te leggen.

Van Little Corn naar Big Corn Island

Vanaf Little Corn Island vertrokken we midden op de dag met de boot weer naar Big Corn Island. Gelukkig waren wij ruim op tijd in de haven, in tegenstelling tot sommige anderen. Een half uur voor vertrek kun je je ticket voor de panga kopen. Op het laatste moment kwamen er nog een aantal mensen aan rennen die ook mee wilden naar Big Corn Island. De boot zat vol. Ze bleven wachten om met de kapitein te overleggen of ze nog mee konden. Het leek erop dat de boot echt vol zat. Niet voor Nicaraguaanse begrippen, want dit was de laatste boot van de dag. Uiteindelijk lukte het om iedereen op de boot te krijgen, vraag maar niet hoe. We vertrokken. Ik verheugde me na het wachten in de brandende zon op de verfrissende spetters water. De heenreis was zo ruig geweest dat ik mij mentaal al had voorbereid op de terugweg. Niets was minder waar, we hadden de golfslagen mee, ik ving amper een spetter!

Mi Mundo Hostel

De mooiste accommodaties op Big Corn Island vonden we het geld niet waard. Misschien waren we verwend op Little Corn Island met ons strandhuisje aan zee? We vonden Mi Mundo Hostel, waar we voor een redelijke prijs konden slapen. De verhalen van mede backpackers en reviews over het hostel waren positief, dus dat zal wel goed zitten. De medewerkers waren enthousiast en wisten ons veel te vertellen over het eiland. Ook merkten we dat er een goede sfeer hing. Het hostel ligt op het puntje van het eiland, waardoor je een prachtig uitzicht hebt over het blauwer dan blauwe water. We kookten in de gemeenschappelijke keuken onze eigen maaltijd in tijden. De volgende ochtend gluurden Jort en ik door ons bed raampje (ja, die hadden we) naar de haven waar de vissers vertrokken de zee op, tijdens zonsopkomst. Genieten.

Ruige zee, Long Bay Beach
Strand Big Corn Island

Tropisch eiland

Het weer kan maar zo omslaan op de Corn Islands. Laat dit niet altijd een reden zijn om de Corn Islands niet te bezoeken, wat verwacht je van een tropisch paradijs? Let er hiervoor vooral op in welk seizoen je naar de Corn Islands reist. Bij ons begon het de laatste avond flink te stormen. Van tropische regenbuien tot het overstromen van de kade. We doken vroeg ons stapelbedje in. Het was donker in de kamer. Ik keek op mijn telefoon en dankzij dit licht zag ik net op tijd een kakkerlak over mijn bed kruipen. Ik schrok op. De kakkerlak liep over mijn kussen en kwam tot stilstand. Lichtelijk in paniek sprong ik uit mijn stapelbed. Jort was zo vriendelijk de kakkerlak naar buiten te brengen. Waarna een hagedis, die schijnbaar kakkerlakken eet, erachteraan kwam en ook op mijn bed belandde. Jort, wat nu..?! De hagedis verstopte zich achter het gordijn van het bed raam. Na wat googelen was ik gerustgesteld, hagedissen zien alles in infrarood. Het zal me dus als groot gevaar zien. Althans daar hoopte ik op..

Fietsen rond Big Corn Island

Big Corn Island is groter dan Little Corn Island, waardoor we niet rond het eiland wandelden. We huurden een fiets bij ons hostel. De verschillen met Little Corn Island werden al snel duidelijk, maar daarover later meer. Langs de haven Brig Bay fietsten we door de drukste straat van het eiland. Aten een typisch Nicaraguaans ontbijtje. Om vervolgens langs het strand verder te fietsen naar Waula Point Beach. De weg hield op en ging verder over het strand. We probeerden nog even door het witte zandstrand te fietsen. Slecht plan. We namen een afslag het groene binnenland in. Hier was weer meer wildlife te vinden, waardoor ik bijna een varken overreed. Zij lag beschut in een modderplas in het midden van het pad. Van schrik stond ook zij op uit de modderpoel. Jort vloog bijna van zijn fiets af van schrik. Diezelfde modderweg eindigde in een groene steile heuvel.

Fietsen rond Big Corn Island
Pas op voor Krabben!

Het avontuur vervolgd

‘Here is the way!’ hoorden we in de verte. Even twijfelden we, maar we hadden geen keus. We wilden immers helemaal rond het eiland fietsen. Al ploeterend wandelden (met de fiets aan de hand) we omhoog. Ik vermoed dat dit Quinn Hill was. Een local bood ons hulp aan, hij deed dit immers elke dag was wat hij zei, maar we lieten ons niet kennen. Het uitzicht werd steeds adembenemender. Op straat waren de eilanders weer te vinden. We daalden met een flinke vaart de berg af. Plots vliegt er wat rond mijn hoofd, ik wapper met mijn hand. Shit geprikt op mijn been! Jort deed een poging het gif eruit te zuigen. En door! Sneller dan verwacht kwamen we aan bij het winderige Long Bay strand, er was een strandtent met keiharde muziek. We dronken een drankje op het strand en werden nog net niet omvergeblazen. Op naar het volgende strand! Hier was minder wind. Toen de pizzatent dicht bleek te zitten, besloten we een siësta te doen op het luchtige gras. De palmbomen staken boven ons uit. En op de achtergrond hoorden we het geluid van de zee. Het volgende stranddorpje was Sally Peachie, ook weer zo’n mooi strand. We waren het eiland rond, tijd voor cerveza!

Tip: Op Big Corn Island kun je ook fantastisch snorkelen, bij het hostel kon je een duikbril en snorkel huren of een snorkeltrip maken. De beste snorkellocaties staan in de Lonely Planet Nicaragua beschreven.

Uitzicht Quinn Hill, Big Corn Island
De enige strandtent van Long Bay beach.
Picknicken aan het strand, Big Corn Island.

Corn Islands de moeite waard?

Vele malen werd me gevraagd of het de moeite waard is om de Corn Islands te bezoeken. In mijn vorige blog kun je lezen waarom je de Corn Island zo snel mogelijk moet bezoeken. De volgende vraag die gesteld werd, was welk eiland  is mooier, leuker, chiller, of vul zelf maar aan.. Het blijft lastig om een hier een eenduidig antwoord op te geven. Het is namelijk net waar jij naar op zoek bent. Hieronder waag ik een poging om de verschillen tussen beide eilanden toe te lichten. Zodat mocht je willen kiezen tussen de Corn Islands, jij de juiste keus kunt maken.

Verschillen Little Corn Island Vs. Big Corn Island

Beide eilanden liggen in de Caribische zee. Verwacht dan ook een helderblauwe zee, spierwitte stranden en een Caribische mentaliteit. Big Corn Island is het authentiekste Caribische eiland. De stranden zijn hier makkelijk te bereiken, waardoor ze minder divers en verborgen zijn. Het straatbeeld van Big Corn Island voelt echt Nicaraguaans aan. Er wordt nog veel Spaans gesproken, je wordt als toerist nagekeken en er zijn zelfs asfaltwegen op het eiland te vinden. In tegenstelling door Little Corn Island, waar je alleen verharde voetpaden zult vinden. Gemotoriseerde voertuigen zijn niet toegestaan op het eiland. In een dag wandel je het gehele eiland rond, waarbij je stukken hebt waar je niemand zult tegen komen. Zelfs geen toerist, want het eiland is tegenwoordig behoorlijk toeristisch. Het is ook ingericht voor de toeristen, waardoor je rondom het eiland veel hippe bars en restaurants ziet. Er zijn verschillende tourorganisaties die allemaal dezelfde activiteiten aanbieden.

Bushalte Big Corn Island.

Big Corn Island of Little Corn Island bezoeken?

Ik vind een bezoek aan Little Corn Island zeker de moeite waard, wanneer je in Nicaragua bent! Vooraf las ik verhalen van mensen die Big Corn Island al perfect vonden. Met de voornaamste reden dat het minder toeristisch is. Big Corn Island is minder toeristisch, maar door het toerisme op Little Corn heb ik onbezorgd genoten. Het was heerlijk om het dorp op te kunnen zoeken, wanneer ik zin had in een borrel bij een relaxe strandtent en andere mensen. Vervolgens wandel je verder naar een afgelegen strand waar je geen enkele toerist of local tegen komt. Ook de wouden en stranden vond ik hier nog een stuk ruiger. Het unieke gevoel wat Little Corn Island geeft, juist omdat het zo klein is en er geen gemotoriseerde voertuigen rijden, had ik niet willen missen. Big Corn Island is in theorie beter bereikbaar en dat voel je ook. De mensen gaan mee met de flow van het vaste land als het gaat om hun dagelijks leven. Hierdoor voelt het direct ook een stuk minder toeristisch. Voor ons gevoel was dit echt een eiland van Nicaragua vergeleken met de Little Corn Island. Het was genieten van de lange witte stranden. En op de fiets zie je ook Big Corn Island in een dag.

De verschillen tussen Little Corn Island en Big Corn Island in een kokosnotendop! Kun je niet kiezen tussen de eilanden? Bezoek ze dan allebei! Wat zijn jouw ervaringen met de Corn Islands?

Ellis is een echte low-budget backpacker. Zij geniet van elke korte en lange reis: vanaf de voorbereiding tot aan de meest spontane situaties waar ze tijdens de reis tegen aan loopt!

2 gedachten op & ldquo;De verschillen tussen Big Corn Island en Little Corn Island

  1. Klinkt heerlijk Ellis! Wanneer zijn jullie op de corn eilanden geweest? Welke accomodatie hadden jullie op little corn? Wij willen graag eind november / december gaan en zoeken een huisje op/aan het strand, om die vakantie in een vakantie te vieren ????

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *