Documentaire ‘Terra’ heeft mijn kijk op het leven veranderd

Categorieën Gedachten

Even was ik sprakeloos. Daarna schoot er een overvloed aan emoties en gedachten door mij heen. ‘Deze documentaire heeft mijn kijk op het leven veranderd.’ zei ik verwonderd. Zal ‘Terra’ jou ook aan het denken zetten?

Een aantal maanden terug keek ik de Franse documentaire Terra (betekent: ‘aarde’) van Yann Arthus Bertrand. Ondanks dat de documentaire al sinds 2016 uit was, ontdekte ik Terra een half jaar gelden op Netflix. Thanks to Netflix! Voor het aanbieden van deze indrukwekkende documentaire als suggestie. Dagen later dacht ik nog vaak aan het verhaal over het veranderde ‘leven’op deze wereld. Mijn sprakeloosheid duurde niet lang. Ik werd gemotiveerd om actie te ondernemen. Anderen bewust te maken. En zo mijn steentje bij te dragen.

Het verhaal van Terra

Ondanks dat het een documentaire is zit er wel degelijk een verhaallijn in. Van begin af aan wordt het  leven op onze aarde geïllustreerd. Je krijgt een virtuele reis door de geschiedenis van de aarde. Met prachtige natuur beelden geschoten over de hele wereld. Hier gaat toch ieders reishart sneller van kloppen?! Je wordt meegenomen naar de onbegaanbare natuur van IJsland, om vervolgens naar het immens grote Amazonegebied van Brazilië te reizen. Want ‘Het oerwoud is een wonder van de natuur’. Waar het allemaal begon. Het leven van de minuscule wezens. Veel later ontdekte Darwin op de Galapagos eilanden onze verre voorouders, de viervoeters genaamd zeeleguanen. Waarna ook het land veroverd kon worden. Het leven op aarde heeft zich in slechts vier miljard jaar ontwikkeld. Met hulp van de belangrijkst elementen van het leven: lucht, vuur, water en aarde.

Zeeleguaan Galapagos

‘Maar ik ben niet als aap geboren, ik ben een mens.’

 Een veranderde wereld

De documentaire wordt weergegeven door de ogen van een jonge vrouw die op het land werkt. Waar zij terug blikt op het ontstaan van de homosapiens. De mensheid heeft onze wereld in een korte tijd veranderd. De krachten van de natuur wisten we te temmen. En weer worden er schitterende beelden van over de hele wereld vertoond. De land bewerking van Indonesië, Nepal, maar ook Californië komen in beeld. Waar we in eerst instantie samenleefden naast de (wilde) dieren. Moeten zij er tegenwoordig ook aan geloven. We hebben ook de dieren onder controle. Uit noodzaak slachtten we dieren, wat vroeger nog gepaard ging met prachtige ceremonies. En een koe nog monden voedde van een groot gezin. Is het tegenwoordig puur de grote vraag naar vlees, voor het menselijk genot. Koeien in Australië worden met helikopters gedreven. Wilde dieren met het uitsterven bedreigd. Maar waarom eigenlijk? We willen toch juist genieten van de prachtige natuur in Afrika. En weer laten fantastische beelden je het moois zien, dat alles wat onze aarde te bieden heeft. We zouden de natuur weer moeten waarderen zoals zij is.

‘Na duizenden jaren beschaving blijft de natuur ons boeien, alsof zij zich, ondanks de vooruitgang ergens in onszelf bevindt.’

Laat je ogen ook openen door Terra

Waar het begon met het vernietigen van de aarde. Worden ook andere bedreigingen van de wereld aan het licht gebracht. De bedreigingen van de wereld, belangen van de bevolking en de klimaat veranderingen zullen de wereld vernietigen. En waar doen wij dit allemaal voor? De economische belangen? Het gaat tegenwoordig zelfs zo ver dat veel mensen hun leven opofferen voor het economisch belang van een ander? Maar één ding is zeker, het is niet het belang van de wereld.

‘In slecht enkele eeuwen heeft de mens slechts alles ingrijpend veranderd. Hoe zal de toekomst eruitzien als dit zo doorgaat?’

Laat je weten wat jij van de documentaire Terra vond?

Ellis is een echte low-budget backpacker. Zij geniet van elke korte en lange reis: vanaf de voorbereiding tot aan de meest spontane situaties waar ze tijdens de reis tegen aan loopt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *