Ontsnappen aan het stadsleven van León, Playa Las Peñitas

Categorieën Amerika,Nicaragua

Het valt nog niet mee, de warmte in het centrum van León. Een siësta is hier iedere middag necesito. Al is het om even bij te komen van de vele indrukken: muziek op iedere hoek van de straat, voertuigen die zoveel mogelijk toeteren en de luidende kerkklokken.

León

León was in de 17e eeuw verwoest door de Momotombo vulkaan. Tegenwoordig is de stad een paar kilometer verderop wederopgebouwd. Ondanks de strategisch gekozen plek, zijn er rondom León nog veel actieve vulkanen te vinden. Een andere naam voor León is ‘the city of churches’, met maar liefst zestien kerken. Vandaar de luidende kerkklokken! Alle kerken zijn gebouwd in een andere stijl. Het ‘dak van god’ kun je beklimmen, namelijk de Basilica de la Asunción. Dit mag alleen op de blote voetjes!

Het stadsleven

De mensen in León zijn super tranquilo, ze slenteren door de straten, zitten langs de weg of in een van de free wifi-stadsparken. Gewoon te genieten van de dag. We hebben nog niet ontdekt hoe laat de mensen hier zelf gaan eten, maar rond zonsondergang komt iedereen weer in beweging. Ook wij genieten dan extra van een Toña biertje op het dakterras. We hebben zicht op het basketbalveld waar de jongeren weer een potje wagen.

Chickenbus experience

Het is zondag als we besluiten aan het stadsleven te ontsnappen. Zondag is hier een rustdag wat je merkt in de straten. We vinden een tentje om te ontbijten, Paz y Pan. Om vervolgens met de chickenbus, een oude Amerikaanse schoolbus, naar de playa te vertrekken. De rit van León naar las Peñitas duurt zo’n dertig minuten. Langzaam stroomt de bus vol met mede strandgangers. Ondertussen wandelen de verkopers door en om de bus, ze roepen wat ze verkopen. Niet één keer, maar jengelen dit zo vaak mogelijk repeterend achter elkaar door de bus. Het schijnt ook nog te werken. Een enkele keer wordt de prijs erbij opgenoemd, maar meestal is dit niet nodig. De strandgangers lusten wel wat gaseosa (frisdrank), vigoron (een zakje bananen chips, koolsla, vlees en veel pikante saus) en quesillos (kaas tortilla). De bus stroomt voller en voller, men staat hutjemutje. In het gangpad en achterin. De meeste kinderen zitten op schoot gekropen bij hun ouders of turen al staande uit de raampjes. Wij zijn blij dat we een zitplekje veroverd hebben, want de bus begint al aardig op te warmen. Twee dikke billen komen ietwat te dicht op mijn gezicht af. Ik leun iets verder naar Jort toe. Vamos!

Las Peñitas & Poneloyo

Aan de pacifische zee zijn veel stranden te vinden. Deze stranden zijn goed voor het surfen, vanwege de ruigere zee. Vanuit de bus zien we al enkele doorkijkjes naar de zee. Palmbomen wapperen in de wind, eindelijk verkoeling. Las Peñitas is een mooi zandstrand met enkele rotsen hier en daar. We vinden een hostel en drinken een heerlijke ijskoffie. Om nog meer af te kunnen koelen duiken we de zee in. Ook hier wordt het goed warm en onze witte huidjes beginnen al wat rood te gloeien. Na een strandwandeling genieten we van livemuziek en een heerlijke lunch. Hier at ik de beste vega burger tot nu toe! De zon gaat onder en het is tijd om weer terug naar de León te keren.

Zonnig groet,

Ellis

Ellis is een echte low-budget backpacker. Zij geniet van elke korte en lange reis: vanaf de voorbereiding tot aan de meest spontane situaties waar ze tijdens de reis tegen aan loopt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *