In het weekend naar Lissabon op citytrip

Categorieën Citytrips,Portugal

Lissabon is een kleine stad waar je in een weekendje al heel wat kan bezichtigen. Echter, is er nog veel meer te doen in en om Lissabon, waardoor het ook leuk is voor een week of langer!

Van Lisbon Airport naar het centrum

Samen met mijn moeder en zus vetrokken we voor een weekend naar Lissabon. Gewoon gezellig met z’n drietjes. Vrijdagmiddag vlogen we vanaf Schiphol Airport naar Lissabon Airport. Lisbon airport ligt ongeveer 7 km buiten het centrum van Lissabon, niet gevreesd, er rijden voldoende taxi’s en bussen naar het centrum toe. Wil je low budget en gelijk een avontuur aangaan? Dan kun je met het openbaar vervoer(metro) naar de stad gaan. Hier hebben wij niet voor gekozen vanwege de korte reistijd die we zouden hebben in Lissabon en omdat we nog een behoorlijk stuk (heuvel op) moesten lopen in het centrum.
€: Het kost ongeveer 25 tot 30 euro om een taxi van het vliegveld naar de wijk Alfama te nemen.

Stad van de zeven heuvelen

Lissabon is de stad van de zeven heuvelen, ongeveer elke heuvel is dan ook een andere wijk. Hierdoor heb je allerlei uitzicht punten in elke wijk, elk uitzichtpunt geeft net een andere kijk op de stad. Een van de bekendste uitzichten is miradoura Santa Luzia. Ik vond het telkens weer lastig om op de kaart te zien in welke wijk ik stond, veel straten stonden niet op de kaart vermeld en de overgangen van wijk naar wijk zijn heel vaag. Des te meer reden dus om maar gewoon lekker rond te dwalen door de kleurrijke en mooie straten van Lissabon!

Hello Lisbon Castelo

Het Hello Lisbon Castelo hotel waar we in verbleven lag op een perfecte locatie midden in de oude wijk Alfama. Alfama (old town) staat bekend om haar oude schilderachtige straatje met een mooi uitzicht over de stad en rivier de Taag. Erg leuk om je hotel uit te stappen en tegen de gele tram 28 aan te lopen. Na een aantal minuten verder rond dwalen kwamen we al bij het kasteel Sao Jorge en een miradoura, een van de mooiste uitzicht punten die Lissabon rijk is. Hello Lisbon Castelo is niet een goedkoopste optie, maar zeker de moeite waard als je in een ruim, schoon en centraal gelegen hotel wilt slapen.
€: voor een retour vlucht en twee nachten in het hotel betaalden wij €320 per persoon.

Castello São Jorge

Na onze bagage in het hotel te hebben gedropt, waren we toe aan een lekker hapje eten. Al wandelend door de oude straten van Alfama werd het steeds rustiger. We besloten om toch maar weer de drukte op te zoeken en zo kwamen we aan bij het Kasteel Sao Jorge. Het    kasteel op de top van Lissabon heeft natuurlijk een erg mooi uitzicht. Daarnaast waan je je echt even in het vroegere leven van Lissabon, wandelend over de burcht. De entree kosten zijn best flink en zorg dat je er of aan het begin van de dag, of aan het eind van middag bent, anders heb je kans dat er een flinke rij voor de ticket balie staat.
: Om het te genieten van het uitzicht en het kasteel te bezichtigen betaal je 7 euro p.p. entree kosten.

Mirador Castello São Jorge

Tram 28

Vooraf las ik het overal: ‘een ritje in tram 28 is een must do.’ Nou dat heb ik geweten, na bedacht te hebben dat we een behoorlijk eind moesten lopen om naar een andere heuvel te gaan, leek het ons leuk om hiervoor de beroemde tram te nemen. We propten ons letterlijk de tram in en al schommelend sjeesden we door de straatjes van Lissabon. Mensen konden niet op tijd uitstappen bij de halte en ik had helaas geen uitzicht. Dus ja, het was een hele ervaring, maar ik vond het toch leuker om de propvolle tram van de buitenaf te bekijken!
€: Enkele rit kost tussen de 2-3 euro p.p.

Tip: Een dagkaart voor de tram (ook geldig in tram 28), metro en bus is te koop bij een klein vvv hokje, je weet wel waar je ook sigaretten en tijdschriften kan kopen. Een dagkaart heb je er qua kosten zo uit, want enkeltjes zijn stukken duurder. (6-7 euro p.p.)

Tip: Als je langer verblijft en veel musea in Lissabon wilt bezoeken overweeg het aanschaffen van een Lisboa kaart.

Torre de Belem

Je kan met de tram gemakkelijk de Toren van Belem bezoeken. De verdedigingstoren van Belem ligt aan de oever van de rivier de Taag. De toren is in de 16e eeuw opgericht door ontdekkingsreiziger Vasco de Gama. Nu zul je denken, wie is Vasco de Gama, nou hij is de eerste Europeaan geweest wie over zee India ontdekt heeft. Door een hele lange wachtrij heb ik de toren niet beklommen, dit is dus wel mogelijk voor een mooi uitzicht. De voorstad Belem vond ik ook echt een gezellige wijk, met oude opgeknapte huisjes en veel restaurantjes. Ook is hier het Hiëronymietenklooster te vinden, net zoals de Belem Toren zijn ze te vinden op de UNESCO werelderfgoedlijst.
€: Gratis, de toren van binnen bewonderen kost je 5 euro p.p.

Foodtip: Pastels de Belem, overheerlijke custard taartjes, natuurlijk te koop in Belem zelf. Ook zijn ze overal in de stad verkrijgbaar bij een koffiebar of bakker en super cheap!

Tip: Let er met de tram op dat de halte Belem, niet direct bij de toren uitkomt. Wij moesten nog ongeveer 20 minuten lopen naar de toren toe, geen probleem met het lekkere weer! Belem is namelijk ook een opgeknapte voorstad van Lissabon met veel terrasjes.

De wijk Belém

LX factory

Op de terugweg zijn wij naar het industrieterrein van de LX factory gegaan. Het is natuurlijk niet zomaar een industrie terrein, maar een gepimpt, hip en modern terrein. Er zijn hier veel unieke winkels en restaurantjes, van interieur spulletjes tot kleine museums. De restaurantjes zagen er erg goed uit, ik had alleen geen honger op dat moment. Ook zit er een indrukwekkende boekenwinkel ‘Ler Devagar’, met op de bovenverdieping een expositie van een professor en een bakker met overheerlijk meringue taart! Do I need to say more?!
€: Gratis!

Tip: De LX factory vind je eigenlijk letterlijk onder de rode Ponte 25 de Abril brug. Vlak voor of na de brug zit dan ook een halte. Er zit een hoofdingang door een zijstraatje in te lopen, waarna je aan je rechterkant de LX factory poort ziet. Ook kun je door een ander ‘duister’ poortje lopen en kom je ook bij het terrein uit. (Ik vond het wel even zoeken, omdat er bijna geen toeristen waren! Echt een locals hotspot dus.)

Foodtip: Weer meer richting het centrum vind je de foodhallen, Mercado de Ribeira. Alle culturen en gerechten zijn hier gemixt voor een gemiddeld prijsje.

LX factory

Bairro Alto

Weer zo’n leuk wijkje om door de straatjes te slenteren, wij waren toe aan een gezellige borrel, rond 17 uur waren veel barretjes natuurlijk nog leeg. Toen we eindelijk een gezellige bar hadden gevonden, bleven we iets te lang zitten. Vervolgens wilden we ergens een hapje eten, maar hier was helaas geen plek voor. Portugezen eten laat, om 22 uur kunnen ze soms nog beginnen aan hun avondmaal! We kwamen uiteindelijk terecht in een moderne pizzeria, ook prima. Bij restaurants zetten ze vaak een broodje en olijven op tafel, deze moet je dan wel betalen, wil je hier geen gebruik van maken moet je dit even doorgeven aan de bediening. Daarnaast betaal je meestal service kosten / fooi van ongeveer 10% van de rekening. Het schijnt dat je in Bairro Alto ook goed kan stappen, er zaten erg veel shotbars en clubs! Ook vind je het echte uitgaansleven bij de pinkstreet..

Winkelen in Lissabon

Winkelen in Lissabon kan vanaf de Praca de Dom Pedro IV / Rossio, je loopt door de grote poort en je komt direct in de winkelstraat. Daarnaast zijn er verschillende shoppingmalls in Lissabon te vinden, waarschijnlijk heerlijk om even te winkelen als de temperaturen in de zomer hoog oplopen.

Ook leuk om te doen in Lissabon:

  • Ga naar een dakterras/rooftopbar ‘PARK’ bovenop een parkeergarage kun je genieten van een biertje/wijntje.
  • Bezoek het dorpje Sintra en bekijk de vele huizen en prachtige tuin.
  • Neem het pontje naar de overkant van de rivier de Taag, dit is stukken goedkoper dan een tour met de boot natuurlijk en dat terwijl je hetzelfde uitzicht hebt!
  • Doe een streetart tour door Lissabon en ontdek de verschillende verhalen achter de straatkunst.
  • Wil je echt avontuur, huur dan een fiets of doe een fietstour door Lissabon (vergeet niet dat er maar liefst zeven heuvels zijn).
Ellis is een echte low-budget backpacker. Zij geniet van elke korte en lange reis: vanaf de voorbereiding tot aan de meest spontane situaties waar ze tijdens de reis tegen aan loopt!

2 gedachten op & ldquo;In het weekend naar Lissabon op citytrip

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *