Duik jij mee het nieuwe jaar in?

Categorieën Nederland

1 januari 2016, het is alweer een jaar geleden. Na een feestelijke avond is het inmiddels echt 2017! Vorig jaar was ik op vakantie in op Texel, daar hoort natuurlijk een Nederlandse traditie bij! Nee, ik genoot niet alleen van de oliebollen en appelbeigenetten..

Terugblik 2016

Mijn goede voornemens voor 2016 waren meer reizen en genieten van het leven! Hoe? Stoppen met een weekend bijbaantje. En natuurlijk op zoek naar allerlei low budget en gave tripjes! Vorig jaar vroeg ik mij af hoe ik er voor kon zorgen dat ik deze goede voornemens na kom dit jaar.. Dit deed ik door mezelf wakker te schudden. Een frisse start van het jaar! Het stond altijd nog op mijn bucketlist: doe een nieuwjaarsduik met een prachtige oranje Unox muts. Wist je dat de nieuwjaarsduik is uitgegroeid tot een Nederlandse traditie? De omschrijving van het fenomeen nieuwjaarsduik is eigenlijk simpel: ren met duizenden anderen gekken op een plek in Nederland zo snel mogelijk ‘koud’ water in, om er vervolgens weer zo snel mogelijk uit te rennen. De nieuwjaarsduik is oorspronkelijk ontstaan in Canada en bestaat al sinds 1920. De oudste nieuwjaarsduik van Nederland werd georganiseerd in Zandvoort, dat was in 1960. Tegenwoordig duikt men niet alleen de zee in, ook meren en plassen landinwaarts moeten er 1 januari aan geloven.

Nederlandse traditie

De nieuwjaarsduik is nog niet een hele oude traditie, men denkt daarom dat het is ontstaan omdat het mensen aan vroeger doet denken. Het roept een soort samenhorigheid gevoel op om met 1000 andere mensen een ijskoude plons in het water te nemen. Hoe was het dan daadwerkelijk om zo’n nieuwjaarsduik te doen? Nou, ik had geen bikini mee naar Texel, want tja wie verwacht er nou dat je in de winter gaat zwemmen. Het idee kwam spontaan opborrelen na het zien van verschillende reclame borden. Ik kon natuurlijk in een boxershort en BH het water in gaan, tussen al die mensen val je toch niet op..

Frisse nieuwjaarsduik

Zo gezegd, zo gedaan. Je staat eerst te wachten in een rij tot het startschot klinkt, vervolgens begint de menigte langzaam te bewegen en voor je het weet ben je aangekomen bij de branding. Geen twijfel is hierna meer mogelijk, want als achterom kijkt zie je een hele menigte op je af rennen. Dus daar ga je, plons! En ja hoor, kopje onder! Snel sprint je het water weer uit. Wat nou echt het koudst was? Mijn voeten, het strandzand is kouder dan het water! Gelukkig mochten we na de duik genieten van een heerlijk kopje warme ‘Unox’ snert en reden we gauw terug naar huis voor een warme douche. Zo lekker heb je nog nooit gedoucht.

We did it! Daar staan we in onze ondergoed.
We did it! Daar staan we in onze ondergoed.

Vooruitblik 2017

Ja, ook dit jaar ben ik met oud en nieuw weer gewoon in Nederland. Echter ben ik dit jaar niet met nieuwjaarsdag op Texel of in de buurt van een ander kustplaatsje. Dit jaar besloot ik om het nieuwe jaar een keer gewoon thuis te vieren, in Zwolle. Ik zal dus niet deel nemen aan een nieuwjaarsduik in de koude zee. Mijn goede voornemens voor 2017? Haha, je raad het al, nog meer reizen en genieten van het leven? Het afgelopen jaar was qua gezondheid bij mijzelf en in de familie wat minder soepeltjes verlopen. En dan merk je pas hoe belangrijk je lichaam eigenlijk is. Ook juist op reis en in bizarre omstandigheden heb je je lijf hard nodig. Komend jaar hoop ik ook meer reisblogs te schrijven en plaatsen. Wie weet ga ik wel vloggen of gewoon gave Youtube video’s maken? Daarnaast ga ik afstuderen en zullen we zien waar de toekomst mij brengt. Dus op een gezond en vooral avontuurlijk 2017!

Heb jij wel eens een nieuwjaarsduik gedaan of ben je van plan een nieuwjaarsduik te doen in 2017?

Ellis is een echte low-budget backpacker. Zij geniet van elke korte en lange reis: vanaf de voorbereiding tot aan de meest spontane situaties waar ze tijdens de reis tegen aan loopt!

4 gedachten op & ldquo;Duik jij mee het nieuwe jaar in?

  1. Echt knap van je dat je een nieuwjaarsduik hebt gemaakt. Dat is veel te koud voor mij! haha.
    Ik hoop dat jij en je familie dit jaar een beter gezondheid gaan hebben. En succes met je afstuderen!

  2. Haha, geweldig, wat een leuke spontane actie. Stoer dat je dan gewoon in je ondergoed gaat. En een goede start om al die goede voornemens daadwerkelijk uit te gaan voeren. Hopelijk ga je veel leuke budget-trips tegemot komend jaar!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *