Ontdek de ongerepte Nicaraguaanse jungle, het Indio Maíz reservaat

Categorieën .,Amerika,Nicaragua

De ongerepte jungle in het zuiden van Nicaragua: volgens sommigen nog mooier dan de jungle in Costa Rica. De Nicaraguaanse jungle is zo ongerept gebleven mede door de onbereikbaarheid van het Biológica Indio Maíz reservaat. Ondanks de lange reisafstand zal deze jungle je zeker niet teleurstellen!

San Carlos

San Carlos, een kleine havenstad in het zuiden van Nicaragua. De stad is voor vele reizigers de laatste stop in de bewoonde wereld. Je kunt vanaf hier doorreizen naar de Nicaraguaanse jungle, de Solentiname eilanden of Costa Rica. Vooraf las ik verhalen over deze stad waardoor ik het gevoel kreeg dat San Carlos het bezoeken niet waard was. We kwamen vanaf Bluefields en moesten overnachten in San Carlos. Wat ben ik daar achteraf blij mee geweest, de meeste inwoners van San Carlos waren erg vriendelijk. Met een uitzicht vanaf de Malecón (waterkant) over het Nicaragua meer en veel gezellige bedrijvigheid op straat is de stad zeker een bezoekje waard.

Boot naar El Castillo

Na de laatste inkopen voor het jungle avontuur te hebben gedaan waren we klaar voor vertrek. Twee keer per dag gaat er een boot richting El Castillo, er is een verschil tussen de snelle en langzame panga. Je ticket kun je het best een half uur voor vertrek bij de haven kopen. De overtocht met een langere en volledig overdekte panga duurt ongeveer drie uur. Zelf vond ik de boot nog best luxe, vergeleken met de panga’s waar je echt op een houtenplankje zit. Hier dacht ik de terugweg wel anders over. We vaarden over de Rio de San Juan van de bewoonde wereld af en vaarden steeds verder de jungle in. Zo nu en dan stopten we voor een inwoner die zomaar ergens aan de waterkant uitstapte. Er was nergens een huis te bekennen, hoe ver zouden ze van de bewoonde wereld vandaan wonen?

El Castillo

Na een stop in Boca de Sàbalos vaarden we door naar El Castillo. Het grote Spaanse fort zagen we vanaf een afstandje al boven het dorp uit schitteren. Dit fort is gebouwd ter bescherming van Granada tegen de passerende piraten. Want vroeger was de Rio de San Juan een van de belangrijkste routes om de over steek van de Caribische zee naar de Pacifische zee te maken. Ook hier hing een oase van rust, waarschijnlijk door het ontbreken van gemotoriseerde voertuigen. In een kwartier loop je het hele dorp door. Aan de hoofdstraat vind je verscheidene restaurantjes, kleine winkeltjes voor alle basisvoorzieningen en uithangborden met diverse jungletours. De locals zijn hier blij om toeristen te zien en maken graag een praatje met je om over hun cultuur te vertellen.

Tip: goedkoop je kleren laten wassen kan in El Castillo bij de wasserette van twee oudere dames, in het huis ter hoogte van het basketbalveld.

Overnachten in El Castillo

Casa de Huesped Universal is een plek die ik niet snel zal vergeten. Wat een fantastische locatie om te overnachten in El Castillo. Het houten huis is gebouwd over de stromende rivier Rió San Juan. Dit geeft een prachtig uitzicht vanaf de veranda. Genieten van de jungle vanuit je schommelstoel! De familie staat altijd voor je klaar, ook al spreken ze geen woord Engels, je komt er wel! Nu moet ik zeggen dat we ook heel veel geluk hadden met onze mede reisgenootjes. Tot in de late avonduurtjes voerden we gesprekken onder het genot van wat Toña biertjes. En Jort vond dit het perfecte moment om te genieten van een Nicaraguaanse sigaar. Vanuit de hospedaja organiseerden we een jungletours. Met de hoteleigenaar als kapitein in zijn boot.

Reserva biológical Indio Maíz

De Reserve biológical Indio Maíz, de Nicaraguaanse jungle, mag je niet missen wanneer je in Nicaragua bent. Op een kwartier varen van El Castillo bevindt zich het Indio Maíz reservaat. Het is een van de best bewaarde regenwouden van de lage landen. Hoewel er geen overnachtingsplekken in de jungle, zijn, kun je wel primitief (in een hangmat) een nacht in de jungle doorbrengen. Dit zou ik alleen doen met een gids en wees gewaarschuwd, je moet wel van wat nattigheid houden. Achteraf was ik blij alleen een hele dag in de jungle gespendeerd te hebben. De opties voor de verschillende tours kun je in het dorp inventariseren. Het is ook mogelijk om een volledig eigen programma samen te stellen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het Kajakken van El Castillo naar San Juan de Nicaragua.

Nicaraguaanse jungle tour

In de Lonely Planet las ik al dat er twee verschillende wandelroutes door de jungle zijn. De verschillende routes zijn Bartola van 2km (duur: 2 – 2,5 uur) en Aqua Fresca van 3,5km (duur: 3 -3,5 uur), het grootste verschil is de lengte van de wandeling. Wij kozen voor de langste route, zodat we een hele dag in de jungle zouden doorbrengen. Tevens had ik gelezen dat de langste route minder toeristisch is. Met de boot vaarden we langs de grens van Costa Rica en meerden aan voor ons entreeticket. Even doorvaren en we meerden aan bij de start van de trail. De rubberen laarzen kwamen tijdens de tocht zeker van pas, want direct viel er een tropische regenbui op ons hoofd. Welcome to the jungle! Het was een behoorlijke wandeltocht, waar we uitleg kregen van onze Engelse gids over de diverse dieren en insecten, planten en bomen en de inheemse bevolking. Onderweg kwamen we diverse soorten apen, vogels en insecten tegen. Het was een behoorlijke klim door de modder met regen en zonneschijn. Na de hike vaarden we per boot verder over de Bartola rivier. Hier zagen we nog meer dieren, waaronder een luiaard! Op een strand aten we onze lunch, wetende dat er hier kaaimannen zwemmen durfden we het zelf niet aan om een duik in de rivier te nemen. Voldaan keerden we terug naar El Castillo, dit was het zeker waard.

Recht op de tropische regenbui af varen.

Spot the Luiaard!

Terug naar San Carlos

Inmiddels hadden we besloten niet verder naar San Juan de Nicaragua te varen voor nog meer jungle. We besloten terug te keren naar San Carlos om toch de afgelegen Solentiname eilanden te bezoeken. Daar hebben we geen moment spijt van gehad!

Ellis is een echte low-budget backpacker. Zij geniet van elke korte en lange reis: vanaf de voorbereiding tot aan de meest spontane situaties waar ze tijdens de reis tegen aan loopt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *