Goedkoop Oslo ontdekken met de fiets

Categorieën Citytrips,Europa,Noorwegen
Vakre Sognersvann meer.

Hoe duur is een stedentrip naar Oslo? Duur zal menig Nederlander antwoorden. Maar is Oslo wel zo duur als iedereen denkt dat het is? Op de fiets ontdekte ik Oslo en dit was niet eens zo duur!

Citytrip naar Oslo

Opzoek naar een stedentrip kwamen er verschillende opties in beeld. Het hoefde dit keer niet per se een warm land te zijn, want ik was al twee volle weken naar Jordanië op vakantie geweest. Tijdens het zoeken valt de keuze al snel op een goedkope stad. Hoewel dit meestal nog niet veel hoeft te zeggen, want hoe goedkoper alles is, hoe meer biertjes je drinkt, souvenirs je shopt of uitstapjes je maakt. Kortom viel de keus al snel op Oslo. In anderhalf uur stond ik met de KLM cityhopper in Noorwegen.
: De vliegreis naar Oslo was voor ons ongeveer 100 euro per persoon retour.

Happy in Oslo

Oslo is de groenste hoofdstad van de wereld. Voordeel is dat mensen van de natuur en dus een groene omgeving erg blij worden! Noorwegen is zo duur vanwege de erg hoge belastingen die betaald moeten worden. Logisch want helemaal in de wintermaanden met temperaturen ver onder de nul, is het verbouwen van eten en het onderhouden van de wegen een hele klus. Toch kun je slim omgaan met de hoge prijzen voor het eten en drinken. Ons hotel had het meest perfecte ontbijt wat ik ooit gehad heb, waardoor ik de dag gemakkelijk door kwam. Soms nam ik stiekem tijdens het ontbijt wat nootjes en gedroogd fruit of een chocoladecroissant mee voor onderweg, ssst.

Van Oslo vliegveld naar centrum

Ik vind het zelf heel fijn als je goed met het openbaar vervoer kan reizen. Ik ben niet zo gesteld op taxi’s in Europa. In Nederland gebruik ik nooit de taxi vanwege de prijs en dat is in veel Europese landen niet anders. De NSB trein vanaf het vliegveld in Oslo brengt je in twintig minuten naar het centrum. Laat ons hotel nu net vlakbij het Oslo Sentralstajon liggen!
: De treinrit is 10 euro voor een enkeltje naar het centrum.

Fietsen door Oslo

Oslo is misschien geen grote stad, toch heb je behoorlijk veel te zien buiten het centrum van de stad. Het leuke aan Oslo is dat er geen regels zijn op de fiets. Althans dat denk ik. Fietsen is nog niet heel erg populair in de stad, waardoor er nog maar weinig fietspaden te vinden zijn. Fietsers mogen dus op de weg fietsen, maar komt dit even niet uit mag je ook gewoon over de stoep. De ANWB schrijft hierover dat je van de stoep en zebrapaden gebruik mag maken, hierbij moet je natuurlijk geen voetgangers tot last zijn en je houden aan de loopsnelheid. Ditzelfde geldt voor de stoplichten, gewoon doen wat jou het best uitkomt! En nee, ik was niet de enige die als gevaar op de weg voorbij fietste, dit deden de locals ook zo. Het enige waar je voor uit moet kijken is de tram, want die doet gewoon waar die zelf zin in heeft.
: Het huren van een fiets kost bij Viking Biking ongeveer 10 euro voor 24 uur.

Fietsen voor de magische boom

Fietstocht

Er zijn speciale fietsroute kaarten van Oslo, maar wil je niet al te ver fietsen en langs de fietsvriendelijke bezienswaardigheden dan heb je aan de volgende route omschrijvingen voldoende. De fietstocht begint in de Karl Johanns Gate, ook wel de luxere winkelstraat van Oslo genoemd. Hier mag je fietsend doorheen om uiteindelijke op de heuvel van het Paleis, Det Kongelige Slott, uit te komen. De wisseling van de wacht is hier iedere dag om 13:30 uur, mocht je tijd hebben kun je daar natuurlijk nog een glimp van opvangen. Vervolgens fiets je door richting het Vigelandpark, de Riddervolds gate loopt over in de tramloze weg Briskebyveien. Aan het eind van de weg op de T-kruizing ga je linksaf en kom je in het Vigelandpark aan. Ook hier is het heerlijk om een fiets te hebben, tijdens een stedentrip moet je vaak al erg veel wandelen, dus je benen kunnen wel wat rust gebruiken. Natuurlijk moet je af en toe wel even afstappen om de leuke beelden goed te kunnen bezichtigen en voor een gekke foto.

Vigelandpark

Vigelandspark

Wie naar Oslo gaat en het Vigelandspark niet kent heeft duidelijk nog geen voorbereidingen voor de reis getroffen. Het Vigelandspark is gemaakt door meneer Vigeland. In ruil voor een atelier in Oslo zou de beste man zijn werk aan de stad nalaten. In het park zie je de hele levensloop van een mens in beelden. Deze man had een slechte relatie met zijn vader, wat ook weer terug te zien is in de beelden. Ook heeft zijn vader hem een naar beeld over vrouwen gegeven, waardoor vrouwen allemaal uitdrukkingsloos naar je kijken. Een van de bekendste beelden is de stampvoetende huilende baby.

Tip: Ben je op een zondag in Oslo? Dan kun je iets noordelijker van het park het best bewaarde geheim van Oslo bezoeken, Emanuel Vigeland Museum. Een kerk diende als atelier waarop hij fresco schilderingen heeft gemaakt over het menselijk leven.

Fietsen langs de Akerselva

Ik fietste op diezelfde dag nog verder richting de rivier Akerselva. Er was ons gezegd dat we prima omhoog konden fietsen. Ik dacht dat we naar het Maridalsvannet meer zouden fietsen, maar voor een fietstocht van 8 kilometer gaat het toch te veel omhoog. Mocht je een fietstocht langs de gehele Akerselva rivier willen maken is het handig om bovenaan te beginnen. Dit kan heel makkelijk door je fiets mee te nemen in de metro, ook in de tram of bus kun je buiten de spits om gemakkelijk je fiets meenemen. Je stapt uit bij de halte Kjelsås, deze halte is vlak onder het Maridalsvannet meer. Langs de Akerselva rivier loopt een leuk pad om langs naar beneden te scheuren!

Grünerløkka

Fietsen door Grünerløkka

Wil je toch wat minder ver fietsen dan is dit een erg leuke fietsroute, ook langs de Akerselva. Houd hierbij rekening dat de route best heuvelig is! Ook deze route kun je andersom fietsen door te starten bij de Mathallen. Komt die, vanaf het SentralStatjion fiets je richting de rivier door een stukje van de Karl Johanns Gata te fietsen en sla je vervolgens rechtsaf richting de Torggata. Je fietst hierdoor tot aan de brug die over de rivier loopt. Deze brug is te herkennen aan vier beelden van dieren uit Noorwegen (zie afbeelding). Vanaf deze brug kun je het best aan de rechterkant van de rivier omhoog fietsen. Deze weg staat niet op de kaart beschreven er lopen allemaal fiets- en wandelpaden direct langs de rivier. Er gaan verschillende paden en heuveltjes slingerend de heuvel op, erg leuk! Tijdens de fietstocht kun je langs de hippe straat van Grünerløkka fietsen, de Ingens Gata. Kunststudenten hebben de straat gepimpt met gave graffiti! I love it. Wanneer je de Ingens Gata brug neemt en iets verder doorfietst omhoog kom je vervolgens de Mathallen tegen. Het is ook leuk om gewoon door de wijk zelf te fietsen.

Grünerløkka

Deze naam heb je vast weleens gehoord of gelezen tijdens het plannen van je Oslo stedentrip. Ik kan je vertellen dat dit echt een hele leuke wijk is. Niet alleen omdat ik zelf student ben, want Grünerløkka is een studentenwijk. In deze wijk staat de Hoge Kunstschool, waardoor de wijk gepimpt is met mooie kunstwerken. Er zijn veel leuke koffiebars, restaurants en uitgaansgelegenheden te vinden. En het heerlijke restaurant Pizzeria Villa Paradiso op de hoek van het Olaf Ryes Plass, hmmm.

Mathallen

Ook de Mathallen vind je aan de andere kant van de Akerselva Rivier maar dichtbij Grunerlokka. De Mathallen zijn de nog vrije nieuwe foodhallen van Oslo. Oude fabrieken zijn gepimpt tot een grote marktruimte met verschillende eettentjes. Het schijnen allemaal streekproducten te zijn, echt Noors genieten! De prijzen variëren tussen de gerechten, maar aan een taartje had ik genoeg! Wist je dat in verhouding sushi een super goedkoop gerecht is in Noorwegen?

Taartjes van de Mathallen

 

Musea in Oslo

Ben je een museumliefhebber, dan zit je in Oslo helemaal goed. Maar ook als je niet zoveel van musea houdt kan de OsloPass al snel uit! Een Oslopass is een pas waarmee je onder andere gratis met het openbaar vervoer kunt reizen (inclusief de ferry’s), gratis toegang krijgt tot musea in Oslo en daarnaast flinke kortingen op allerlei activiteiten. De pas mag 24 uur gebruikt worden en kost per persoon 36 euro (20% korting voor studenten!). Maar even over dure vakantielanden gesproken, Nederland is voor toeristen ook niet goedkoop, voor de I Amsterdam City Card betaal je namelijk 55 euro. Misschien heb je wel meer musea in Amsterdam, maar in 24 uur kun je niet veel meer musea bezoeken. Kortom een goede aanschaf voor een heerlijk museumdagje (en bij slecht weer?)! Museums die ik aan kan raden zijn het Norsk Folkemuseum en Viking Ship Museum te vinden op het schiereiland Bygdøy.
: Een Oslopass kost 36 euro voor 24 uur, ook kun je de pas voor langer aanschaffen.

Tip: Het Operahuis is heel erg mooi om van de buitenkant te bekijken en beklimmen, vooral ’s avonds!

Natuur in Oslo

Verlang je net als ik naar het zien van ‘het echte Noorwegen’ dan duik je toch wat meer de natuur in. Op maar liefst zes kilometer van het centrum heb je twee prachtige meren. De locals komen hier zelf erg graag, dus verwacht wat meer drukte in het weekend. De meren zijn gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer. Je kunt er een rondje wandelen, zwemmen of gewoon even relaxen. Tijdens mijn bezoek aan Oslo bekeek ik eerst het Vakre Sogsvann, wat een prachtig meer! Vervolgens was ik toch nieuwsgierig naar het meer waaruit de Akerselva stroomt. Het Maridalsvannet vond ik zelf wat minder mooi, omdat het veel groter leek te zijn. Wel was het heel leuk om vanaf het meer een stuk langs de rivier naar beneden te wandelen. Wat een rust, uit de drukke hoofdstad. Niet getreurd als je maar heel kort de tijd hebt in Oslo, langs de haven valt genoeg natuur te vinden. Vanaf het Akershus heb je een prachtig uitzicht over de Oslofjord.

Vakre Sogsvann

Holmenkollen

De eerste skispringschans is in Oslo te vinden. In de ochtend kwam ik op het Holmenkollen metrostation aan, het was nog erg mistig. Na een korte wandeling richting de skischans zagen we allerlei trappen en een grind kuil. Moet hier de skischans zijn? We keken in het rond, wat zouden de andere toeristen gaan doen? Eerst maar even schuilen voor de flinke bui. Een paar minuten later stapten een man uit de auto en riep luidruchtig: ‘Yes, yes, yes!’. Sjoef, daar ging een jongeman al ziplinend naar beneden. Ja hoor, ook ik kon de skischans eindelijk zien. Dus toch! De jongeman kwam beneden aan en de skischans was weer verdwenen. We bekeken de schans van wat hoger, maar moesten helaas het uitzicht over de Oslofjord missen. In het gebied van de Skischans kun je een wandeling maken. Ook ervaar je hier het ‘gewone’ leven van de lokale inwoners. Bezoek de skischans op een heldere dag, zodat je van het mooie uitzicht kan genieten.

Kortom ik zou graag nog een keer terug gaan naar Oslo, zodat ik ook het prachtige uitzicht over de Oslofjord kan zien, eilandjeshoppen met mooi weer of naar het Emanuel Vigeland Museum op een zondag. Wat zou jij willen bekijken in Oslo?

Ellis is een echte low-budget backpacker. Zij geniet van elke korte en lange reis: vanaf de voorbereiding tot aan de meest spontane situaties waar ze tijdens de reis tegen aan loopt!

2 gedachten op & ldquo;Goedkoop Oslo ontdekken met de fiets

  1. Ik ben tijdens een regenachtige vakantiedag eens gewoon op de tram in Oslo blijven zitten. Dan maak je een rondje en kom je ook eens op de doodgewone plekken van een stad. Aanrader!

    1. Dat klinkt inderdaad ook leuk! In Oslo is het zo fijn hoe snel je de rust kunt opzoeken buiten het centrum, ondanks dat je in een grote stad bent!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *