Een overzicht van alle Griekse Eilanden

Categorieën Europa,Griekenland

Griekenland is een prachtig land om te eilandhoppen. Met meer dan 6000 Griekse eilanden kun je in één vakantie lang niet alle eilanden bezoeken. Om de keus voor jou iets makkelijker te maken beschrijf ik in een paar zinnen wat er te doen is per Griekse eiland(groep).

Griekse eilanden

In veel landen kun je eilandhoppen, Griekenland is een voorbeeld in Europa. Griekenland bestaat uit verschillende eiland gebieden, eilandgroepen genoemd. Voordat je gaat eilandhoppen is het handig om uit te zoeken welke eilandengroep je wilt ontdekken. Toen ik begon met voorbereiden zat ik erg te twijfelen tussen de Sporaden en Cycladen. Beiden zagen er echt prachtig uit! De keuze is uiteindelijk gevallen op de Cycladen, waar onder andere Santorini onder valt. Hoewel het eiland Milos de keuze uiteindelijk doorslaggevend maakte!

Wit/blauwe Griekse huisjes (Santorini)

De Eilandgroepen

Kreta

Voor Nederlanders is Kreta een van de bekendste eilanden om naar toe op vakantie te gaan. Het grootste Griekse eiland heeft voor ieder wat wils. Jongeren kunnen feesten in Chersonissos, de natuurliefhebber kan genieten van de groene omgeving en de stranden, maar ook de stedentripper kan de vele vissers- en bergdorpjes gaan verkennen. Een eiland die wat tijd heeft om helemaal te kunnen ontdekken!

Evia

Het tweede grootste eiland van Griekenland is Evia. Het eiland wordt verbonden door een hangbrug met centraal Griekenland. Doordat het zo’n groot eiland is, is het een erg gevarieerd eiland. Gezellige dorpjes, mooie stranden, bergen en bossen en veel cultuur! Er is een oude vesting Karababas te vinden in de hoofdstad van het eiland. Lichadonisia is een prachtig strand op het eiland. Door de vele bergen en bossen in het noorden kun je hier ook actief zijn en een wandeling maken. In het zuiden vindt je meer valleien, waterbronnen en kloven.

De Cycladen

Deze eilandgroep bstaat uit 56 kleinere eilanden in de Egeïsche zee. Enkele voorbeelden van eilanden zijn  Santorini, Naxos, Paros, Mykonos, Sifnos, Milos en Tinos. Alle eilanden bevatten heel veel zon, zee en Griekse kerkjes! Toch is de sfeer op ieder eiland totaal anders.

Santorini staat vooral bekend om haar wit blauwe huisjes en prachtige zonsondergang in Oia. Daarnaast is Santorini een vulkanisch eiland, hierdoor bestaat er een zandstrand, roodstrand en zelfs een zwart strand! Naxos is het meest groene eiland, maar heeft ook veel historische bezienswaardigheden. Naxos stad is hier een goed voorbeeld van. Paros is erg centraal gelegen in de Cycladen. Het eiland is heuvelachtig met prachtige dorpjes. Lefkes is een pittoresk dorp in het midden van het eiland. Terwijl Mykonos onder de jongeren weer bekender is als Grieks partyeiland. Ook homo’s kunnen hier terecht voor een goed feestje. Daarnaast heeft Mykonos natuurlijk prachtige stranden. Mijn favoriet is Milos, het eiland is vulkanisch van oorsprong, wat zorgt voor een mooie natuur en unieke stranden. Hierdoor is het eiland ook mooi om vanaf de zee te bekijken. Tijdens mijn trip twijfelde ik ook over het bezoeken van Tinos en Sifnos. Beide eilanden beschikken over heel veel Griekse kerkjes. Sifnos is een droog en bergachtig eiland. Bekend van het Sifnos kasteel. Tinos is vooral bekend onder de Griekse inwoners zelf als vakantieoord en pelgrimsoord. Tinos heeft heel veel gezellige dorpjes met uiteraard huisjes geverfd in het wit met blauw.

Grieks dorpje
Kraakhelder blauw water

De Dodecanese

Twee van de twaalf  bekende eilanden zijn Kos en Rhodos. De Dodecanese eilandgroep heeft een rijke historie waarvan veel terug te zien is op de eilanden. Er zijn verschillende ruïnes, tempels en kastelen te bezichtigen. Natuurlijk hebben deze eilanden ook veel zon en mooie stranden. Rhodos is redelijk toeristisch. Er zijn verschillende knusse dorpjes te bezoeken. Kos is weer meer voor de sportieve reiziger. Je kan er een mooie wandeling of fietstocht maken. Daarnaast is er een bruisend nachtleven op het eiland te vinden. Vanaf de Dodecanese eilanden kun je makkelijk naar de Turkse kust hoppen.

De Ionische eilanden

De groenste en dunbevolkte eilanden van Griekeland zijn de Ionische eilanden. Bestaande uit zeven eilanden gelegen tussen Italië en Griekenland. Het grootste eiland van deze eilandengroep is Kefalonia. Het eiland is van alle Griekse gemakken voorzien: zon, strand, bergen, gezellige dorpjes en lekker eten. Corfu is een populaire vakantiebestemming, als je opzoek bent naar mooie stranden en een goede sfeer. Ook vind je daar het paleis van Acholleion van koninging Sisi. Het prachtig strand genaamd ‘scheepswrak’ is te vinden op Zakynthos, vele malen heb ik deze schitterende foto’s op mijn Instagram en Pinterest voorbij zien komen. Dit eiland staat ook hoog op mijn bucketlist! Verder zijn hier heel veel andere mooie stranden en blauwe grotten te bezoeken. Kythira en Antikythira hebben qua natuur dan weer andere kenmerken dan vergeleken met de andere eilanden.

Oost-Egeïsche eilanden

Vanaf Samos, Chios en Lesbos kun je klein Azië zien liggen. De eilanden hebben stuk voor stuk hun eigen authentieke karakter. Samos heeft een erg groene omgeving en mooie baaien. Er worden hier veel olijven en druiven verbouwd, waardoor ze erg goeie wijn hebben! Chios heeft een ruig landschap. Van de bergen loopt het eiland over in valleien tot vruchtbare vlaktes. Een echt middeleeuws eiland, want je vind er niet alleen oude dorpen maar ook oude kastelen. Lesbos is het eiland van de alcoholische drank ouzo(heeft een anijs smaak). De twee grote binnenzeeën op dit eiland lijken net meren. Daarnaast kun je hier goed terecht voor veelzijdige flora en fauna waardoor je er goed kunt wandelen. Ook kun je hier allerlei watersporten uitproberen!

Seaview

Sporaden

De Sporaden liggen ver uit elkaar, dit is ook de betekenis van de naam die deze eilandgroep heeft gekregen. Het eiland Skiathos is het eiland waar ‘Mama Mia’ is opgenomen. Je raad het al, je zult er veel toeristen tegen komen. Het is een prachtig groen eiland met schitterende stranden. Alonissos is een erg rustig eiland, maar schijnt juist een van de mooiste eilanden te zijn. Skyros is het minst toeristische eiland van de Sporaden waardoor er nog oude tradities te zien zijn op het eiland. Daarnaast heeft het een aantal mooie stranden, zoals Agios Fokas en Molos. Skopelos is een wandeleiland met een erg groene omgeving. Daarnaast zijn er heel veel oude kerkjes en kloosters te vinden.

De Argo-Saronische eilanden

Deze eilanden zijn meer bekend onder Griekse toeristen zelf. Hydra en Spetses zijn officieel geen Saronische eilanden, toch worden ze door Griekenland wel hieronder genoemd. Spetses is een levendig eiland met veel winkels en restaurants. De wandeling naar de vuurtoren schijnt zeker de moeite waard te zijn. Wil je een rustiger eiland, dan is Hydra een beter optie. Hier zijn auto’s en motors namelijk verboden. Vandaar dat er nog veel ezels worden ingezet voor het vervoeren van goederen. Veel dennebomen vind je op het eiland Agikistri. Verschillende gezellige dorpjes zijn hier natuurlijk ook te vinden. Salamis heeft veel mooie stranden. Het eiland Poros bestaat eigenlijk uit twee eilanden namelijk Sferia en Kalavria. Met een brug kan je van de ene kant naar de andere kant. Poros heeft een relaxte sfeer en schijnt ook wat romantisch te hebben.

Toen ik voor de eerste keer naar Griekenland ging en daar ging eilandhoppen koos ik voor de cycladen eilanden. Nu ik alle eilanden bekeken heb zijn er veel meer eilanden waar ik nog graag naar toe zou willen!

Tip: Een uitgebreide omschrijving van alle eilanden kun je vinden op de website van de Griekse Gids.

Naar welke eilanden zou jij wel op vakantie willen?

Ellis is een echte low-budget backpacker. Zij geniet van elke korte en lange reis: vanaf de voorbereiding tot aan de meest spontane situaties waar ze tijdens de reis tegen aan loopt!

4 gedachten op & ldquo;Een overzicht van alle Griekse Eilanden

  1. Hoi Ellis, kun je me ook tips geven over welke eilanden goed te hoppen zijn met 2 kinderen (12 en 15) jaar? En moet je als je eind juli gaat dan vooraf reserveren waar je wilt slapen? Graag je reactie.

    1. Dag Jolande, bedankt voor je vraag! Ik denk dat alle eilanden ook zeker voor de kinderen leuk zijn! Zo kun je op de meeste eilanden, rondtoeren of gave activiteiten ondernemen zoals quad rijden of met een boottocht mee. Mochten ze veel aanspraak willen is het denk ik goed om de wat toeristische eilanden op te zoeken. Reserveren in juli zou ik wel aanraden. Veel plezier met de voorbereidingen! ????

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *