Sinterklaas vieren in Gambia

Categorieën Gambia
Sinterklaas in Gambia

Stel je vertrekt voor vier maanden naar Gambia, voor stage. Je vertrekt in september en komt eind januari terug. Het tweede wat je denkt, ‘Shit, geen pepernoten voor mij dit jaar..’ Ik kan je vertellen dat dit absoluut niet het geval hoeft te zijn!

Volgende week is sinterklaas avond alweer aangekomen. Hierdoor werd ik herinnerd aan mijn tijd in Gambia. ‘Oh! Wat heb ik toen veel pepernoten gegeten.’ Altijd met sinterklaas at ik trouw een bakje pepernoten voor de televisie, op school of na het trainen. Er was altijd wel een pepernoot te bekennen in Nederland. Ook kan ik niet afblijven van die overheerlijke marsepeinen aardappeltjes. En ken je kikkers en muizen? Iedereen weet bij het zeggen van kikkers en muizen over welk snoepgoed dit gaat.

Nederlands eten

Tijdens het inpakken voor mijn vertrek lagen de pepernoten al in de winkel. Dit kwam goed uit, dan kon ik mooi wat zakken meenemen. Andere mensen hadden blijkbaar medelijden met het tekort aan Sinterklaas snoepgoed wat ik zal gaan krijgen in Afrika. Dit was dan ook een geliefd afscheidscadeautje. Mijn koffer werd als volgepropt met het voedsel. Een kilo kaas en vier zakken pepernoten!
En niet te vergeten de diverse varianten pepernoten, van truffel tot gewone. Wat dropjes, stroopwafels, chocolademelk poeder en thee, want ook dit zou vast niet te koop zijn in Afrika. En als je dan toch met twee koffers op reis gaat, in plaats van een backpack, weet ik wel raad met de ruimte.

Blij met de kadootjes van Sint
Blij met de kadootjes van Sint

Kaaskop

Eenmaal in Gambia aangekomen werd ik uiteraard aangehouden bij de douane vanwege de kilo kaas. De andere studenten keken mij aan, huh wat heb jij dan in je koffer zitten? Waarna ik zei, uhhh pepernoten, dat mag toch gewoon. Ohjee misschien is het de kaas! Ik heb even rustig uitgelegd dat ik Hollander ben en vier maanden in Gambia ga verblijven, waardoor ik echt niet zo lang zonder kaas kan. Dit leken ze te begrijpen en lieten me al snel verder gaan.

In het appartementje op the Gambia college was het tijd om de koffers uit te pakken. Tadaaa, daar kwamen mijn kilo’s pepernoten tevoorschijn. En dit moest gedeeld worden met maar liefst vier huisgenootjes. We merkten al gauw op dat Gambianen al hun eten graag uitdelen en ik liet hun maar al te graag pepernoten proeven. Volgens mij vonden ze het lekker, hoewel de stroopwafel meer in de smaak viel. Telkens wanneer we visite kregen van familie en vrienden werden er weer pepernoten meegenomen, zo bleef de voorraad strekken. Een ander huisgenootje kreeg plots een hele doos via de (Gambiaanse) post thuis gestuurd en je raad het al, met nog meer pepernoten.

Als je denkt, ik ga voor zoveel maanden naar een ander land voor stage, vrijwilligerswerk of een ander project. Wees niet bang dat je sinterklaas hoeft te missen, want dat kun je de bevolking van een ander land heel goed leren vieren!

 

Ellis is een echte low-budget backpacker. Zij geniet van elke korte en lange reis: vanaf de voorbereiding tot aan de meest spontane situaties waar ze tijdens de reis tegen aan loopt!

2 gedachten op & ldquo;Sinterklaas vieren in Gambia

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *