
Spontaan boek je een vliegticket naar IJsland (Reykjavik). In IJsland valt genoeg te ontdekken, dat is één ding wat zeker is. Maar hoe haal je alles uit jouw low budget reis rond IJsland? Lees hier alle tips and tricks om jouw IJsland reis zelf te plannen!
Impulsief naar IJsland
In Nederland werd het lente, maar ik vertrok voor twee weken naar het koude IJsland. Online vond ik goedkope vliegtickets naar IJsland. In een impulsieve bui besloot ik de vliegtickets gewoon te boeken. Want hoe gaaf is het om in de lente, op het randje van het laagseizoen twaalf dagen in IJsland te kunnen vertoeven? Ja, gaaf dus. Dit was een reis waarvan ik niet had verwacht al zo snel in mijn leven te kunnen maken. IJsland leek altijd zo ver, onbetaalbaar en misschien voldeed het ook niet direct aan mijn wensen. Toen de reis geboekt was, begon de niet te onderschatten voorbereiding:
IJsland
IJsland is het land van vuur en ijs. Het land is tegenwoordig toeristisch. In het westen vond ik het land wel heel toeristisch. De natuur in IJsland vraagt namelijk om wat extra zorg en aandacht. Want IJsland is niet het land van ijs, zoals de naam doet vermoeden. Het land bestaat uit vooral veel groen. Sommigen beweren dat IJsland het mooiste land op aarde is. Op maar drie uur vliegen vanaf Amsterdam sta je op Ijslandse bodem. Tal van vliegmaatschappijen vliegen naar of via (stopover) Ijsland. WOW air is de IJslandse organisatie die vliegt vanaf Nederland naar Reykjavik. Hoewel je met de andere organisaties (Icelandair, KLM) vaak een tussenstop (stopover) in Reykjavik kunt maken voor een prikkie. Om vervolgens door te vliegen naar het schitterende Canada of Amerika.

Vakantiestress?
Na het boeken van de tickets werd ik overvallen door ‘vakantiestress’. Op internet las ik op websites en blogs dat je het best je hele reis al vooraf boekt. Dit voorkomt dat je uiteindelijk in dure hotels moet slapen. Rillingen kreeg ik ervan, ik hou helemaal niet van het vast zetten van de reisroute voor vertrek. Ik vind het heerlijk om mij van te voren te verdiepen in het land van bestemming, maar om nou alles wat je gaat doen vooraf uit te stippelen. En te boeken. No way. Toch voelde ik voor deze reis de druk om alles te plannen. Het viel achteraf gezien allemaal mee, dus daarom hieronder een stap voor stap plan, waardoor je alles boekt, zodat de rondreis door IJsland low budget en vooral spontaan kan blijven!
-
Plan de route
De reisroute plannen was eigenlijk zo gepiept. In het laagseizoen (van september tot mei) zijn over het algemeen de F-roads (wegen door het binnenland) afgesloten. Dit komt door de combinatie van slechte wegen en gevaarlijke weersomstandigheden. De keuze rondom het eiland te rijden was daardoor makkelijk te maken, omdat daar een geasfalteerde weg: de Ring Road (of Route 1) ligt. Deze weg wordt door IJsland in de zomer- en wintermaanden goed onderhouden. In twaalf dagen heb ik uiteindelijk het rondje IJsland gereden! Maar liever had ik nog veel langer de tijd voor het rondje IJsland!
Tip: Wil je de route toch in minder dan 12 dagen afleggen, probeer dan niet alle bezienswaardigheden te bezoeken, maar je te richten op het bezoeken van de highlights langs de Ringroad.
Feitje: Wist je dat je de Ringroad in ongeveer 24 uur helemaal rond kan rijden. Dat klinkt aantrekkelijk, maar vergeet niet dat je overal in IJsland maximaal 80km/h mag rijden. En de schitterende natuur wil je niet alleen vanuit je auto ervaren!
-
Kies je een auto, 4×4 of toch een camper?
Wanneer je in de zomer naar Ijsland reist, dan weet je het wel, je huurt een camper en slaapt op de mooiste plekken in the middle of nowhere. Een nachtje wildkamperen is namelijk overal toegestaan, lang leve ‘het recht van overleven.’ Kamperen is niet toegestaan op grond van een inwoner (met toestemming is dat natuurlijk geen probleem). Daarnaast is het ook niet toegestaan om in een nationaal park te kamperen. Over de hygiëne hoef je je echter niet druk te maken, want door heel Ijsland vind je heel veel warmwaterbronnen. Soms moet je jezelf verplicht afspoelen voor het gebruik van de hotspring, niet verkeerd dus. In de winter is het slapen in een camper een uitdaging. Er zijn campings te vinden verspreid door IJsland. Deze zijn geopend in het hoogseizoen (de zomer dus). Ben je een doorgewinterde kampeerder, dan weet je wel hoe het is om te slapen in de vrieskou. Mocht je hier toch niet zo van houden, dan doe je er goed aan om alleen een auto te huren en te overnachten in hotels/hostels, guesthouses of B&B’s. Zelf heb ik gekozen voor het huren van een personenauto en alle accommodaties los te boeken. Alles bij elkaar opgeteld, was ik goedkoper uit vergeleken met de huurprijs en bezinekosten van een camper. En dat warme bedje kon ik best wel waarderen!

Wanneer huur je dan een 4×4 auto?
In de zomer zijn de F-roads geopend, F-road zijn de wegen die vaak moeilijk begaanbaar zijn door verschillende omstandigheden. De echte ruige natuur in het binnenland van IJsland kun je alleen met 4×4 zelf ontdekken. Vanwege de verzekering mag je niet met een personenauto op de F-wegen rijden. Wanneer je een 4×4 auto huurt, is het handig om ervaring te hebben met rijden door ruige gebieden en rivieren. Een voordeel van een 4×4 is dat je op veel plekken komt waar het minder toeristisch is. Je hoeft niet veel van IJsland te missen als je kiest voor een personenauto, maar in de volgende gebieden kun je in ieder geval niet zelf komen:
- Þórsmörk (F249)
- Landmannalaugar (F208)
- Laki (F)
- Kerlingarfjöll and Hveravellir (F35)
- Sprendisandur (F26)
- Askja (F88)
Niet getreurd, er is een mogelijkheid om met het openbaar vervoer naar deze prachtige gebieden af te reizen! En met de benenwagen kom je ook een heel eind.
Een handige website om te zien over welke wegen je mag rijden met een personenauto en waar niet is deze: http://www.road.is/ klik vervolgens naar ‘Road info viewer’ en there you go!
-
Boek accommodaties
Heb je besloten om met de camper te gaan reizen, dan kun je deze stap overslaan. Mocht je toch een auto huren of zelfs met het openbaar vervoer de reis willen maken (dit is alleen mogelijk in het hoogseizoen), dan is het verstandig om accommodaties vooraf te boeken. Ik vond dit misschien wel een van de vervelendste beslissingen die ik moest nemen voor de reis. Op welke plek zoek je een accommodatie? Je weet niet wat je onderweg allemaal tegen komt, hoeveel tijd je per stop je nodig hebt en hoe ver is het rijden van dorp naar dorp? Op de website van Hi hostelling heb ik een aantal voorbeeld autoroutes (inclusief stops) gevonden. Deze route volgt de Ringroad en komt langs de bekendste bezienswaardigheden. Ik hield voor het boeken de volgende richtlijn aan: zorg voor een reis afstand, afhankelijk van het aantal bezienswaardigheden op de route, dat je iedere dag gemiddeld twee tot drie uur maximaal moet rijden. Door de vele indrukken was dit toch zwaarder dan verwacht.

-
Maak een planning
Waarschijnlijk wil je heel veel ontdekken van IJsland wanneer je er naar toe gaat. Bijvoorbeeld het zien van het noorderlicht of het spotten van walvissen. Maak een prioriteiten lijstje voor vertrek. Wat wil je sowieso doen, zien of beleven deze reis. Welke natuurgebieden en/of bezienswaardigheden wil je bezoeken? Voor iedere bestemming verdiep ik mij in het land dat ik ga bezoeken, waardoor ik eigenlijk altijd al een reisplanning klaar heb staan voor vertrek. Tijdens het plannen van de route (stap 1), heb je vast al een glimps op gevangen van de vele bezienswaardigheden in IJsland. Welke wil jij echt bezoeken? Markeer deze op je kaart om ervoor te zorgen dat je ze niet mist. Tijdens de trip zul je je ook een beetje moeten laten leiden door het weer, de adviezen van locals en andere reizigers en natuurlijk het onverwachtse.
Zie jij het zitten om je reis naar IJsland te plannen? Stel gerust al je vragen!
Happy travels!
Ellis