Op citytrip naar Praag, een stad met twee gezichten

Categorieën Citytrips,Tsjechië
uitzicht over Praag

Deze zomervakantie maakte ik een stedentrip naar Praag! Hartstikke leuk natuurlijk, vooral als het weer mee zit. (Een hittegolf is dan wel heeeel warm!) Niet te duur, toch lekker weg.

Citytrip naar Praag

De reis naar Praag toe is met het vliegtuig niet lang (één uur), echter vlogen wij vanaf Brussel waardoor er nog drie uur treinen bij de reistijd opgeteld kan worden. Maar toch, sneller dan de bus. Vanaf het vliegveld in Praag pak je makkelijk een bus en vervolgens de tram richting het centrum van Praag. Via Airbnb had ik een schattige wooden cottage gevonden in wijk 10 van Praag. Ik zou jullie toch adviseren om dichter in het centrum te slapen, helemaal als je maar een paar dagen de tijd hebt om de stad te bekijken. De buurt was prima en goed met het openbaar vervoer bereikbaar.

Twee gezichten

Zoals ik mij heb laten vertellen tijdens de free walking tour. Praag heeft twee gezichten, de gids kon over alles en iedereen twee verhalen vertellen, als eerst een logische en verklaarbaar verhaal en als tweede een mysterieus en spannend verhaal. Voor mij werd het na al deze verhalen de toegangspoort naar een mysterieuze en sprookjesachtige wereld! Praha!

Praag betekent ‘drempel’.
De mensen die Praag ontdekten zagen als eerst een drempel.
Tja, dat kan.. Logisch en simpel deze verklaring.

De oude stad

Als je Praag binnen komt is het oude stadsplein na wat wandelen door de vele straatjes snel gevonden. Ga opzoek naar de kerktorentjes en je komt er vanzelf. Het is zo leuk om overal mooie, oude gebouwen te zien in de straten. Ik keek mijn ogen uit! Het oude stadsplein in de old town heeft een gezellige sfeer en is heel gemoedelijk. Er zijn altijd wel straatartiesten aanwezig, ik vond de man die hele grote bellen maakte geniaal!

Astronomische klok

De astronomische klok is een van de meest nutteloze toeristische bezochte attracties.. Althans het nutteloze valt nog wel mee. De astronomische klok van Praag geeft de tijd weer. Goh je meent het! Maar ook kan de stand van de zon en de maan afgelezen worden, de sterrentijd, zonsopgang en zonsondergang in 12 en 24 uur en de plaats van de zon in het dierenriem. Ik zou zeggen gewoon even kijken, hou daarbij in je achterhoofd dat de maan iedere nacht door een mannetje persoonlijk rond gedraaid word. Aan de maan (een balletje op de wijzer) wordt zichtbaar wat de stand van de maan is die nacht. Ik was er bij volle maan, dus de bal was volledig zilver. Bij ieder heel uur is het zo druk als op de foto, waarom toch?

Tip: let op het opengaande luikje..

De Charles Bridge

Deze brug heb ik erg vaak over mogen steken. Niet erg vervelend hoor! De brug zit tussen de Old Town en het kasteel van Praag. Eigenlijk de twee belangrijkste delen van de oude stad, gescheiden door de rivier de Moldau. Elke keer als je eroverheen loopt zie en beleef je weer wat anders. Vooral de sfeer van straatartiesten maakt het passend in Praag!

Praagse Burcht

De route naar het kasteel is een hele klim door een gezellig straatje (de wijk Malá Strana), met veel te dure souvenir winkeltjes. Toch blijft het leuk om daar even in te neuzen! Het kasteel van Praag is een van de grootste kastelen. Er is een gouden straatje wat een gevoel moet geven van de vroegere dagen in het kasteel van Praag. Deze was helaas afgesloten toen ik er in het begin van de avond aan kwam.

: Het bezoek van het kasteel is gratis. Om het gouden straatje te bezoeken moet je helaas een paar euro betalen.

Weetje: De lampen gericht op het kasteel heeft Praag te danken aan Mick Jagger van de Rolling Stones heb ik mij laten vertellen.

Eiland Kampa

Op een dag was het zooo warm in Praag, dat het erg vervelend is als er nergens, maar dan ook nergens een plek te bekennen was om te zwemen. Ik had ergens gelezen dat je kon zwemmen in de Moldau, maar dat was lang geleden, toen de wereld nog niet vervuild was. Kampa, het eiland in de Moldau, kwam op ons pad. Het was geen zwemmen. Maar wel heel relaxt!

Tip: Kampa is ook een goede zonsondergang spot, een nog betere is hieronder terug te vinden!

Joodse Buurt

De Joodse wijk heeft een kille sfeer. Er staan verschillende synagoges en er is een Joodse begraafplaats te vinden. Deze begraafplaats is daar gemaakt omdat de Joden alleen in hun eigen wijk mensen mochten begraven. Toen er meer mensen overleden dan dat er plek was, konden ze alleen extra zand krijgen. Indrukwekkend en een stukje geschiedenis!

€: Het Joods museum bezoeken schijnt de moeite waard, maar kost ongeveer 18 euro

Stahov Klooster/Bibliotheek

Er zijn verschillende verhalen te vinden over de bibliotheek van Praag, origineel was het een universiteitsbilbiotheek. Nou geef mij maar zo’n bieb, wauw wat mooi zeg! Het is misschien jammer dat je niet echt door de ‘spiegel’ zaal heen mag lopen, maar als je naar binnen gaat kun je nog genoeg zien van de beschilderingen, wereldbollen en klokken. En niet te vergeten, de boeken. De gids die je bij je ticket krijgt is misschien wat droog, maar wanneer je vragen stelt en je eigen fantasie erop los laat, gaat deze bieb helemaal leven! En als klap op de vuurpijl ga je via de astronomische kamer naar het bovenste torentje met een fantastisch uitzicht over Praag!

Uitkijktoren: de Petrin tower

Eigenlijk was de uitkijktoren niet zo heel spannend. Mijn voorkeur ging uit naar het torentje in de bibliotheek, omdat je daar echt letterlijk tussen de kerktorentjes staat. Je ziet de kunstwerken en beelden heel goed. Toch is er boven op de berg een chill groen park, een mooie bloemen tuin en bos. De berg loop je op, maar je kan gebruik maken van een lift/treintje. En betaal je gewoon met je tramkaartje! De wandeling naar beneden was erg mooi, we liepen richting het kasteel via de wijk Mala strana. Halverwege de route kom je bij een stuk asfalt, waar meerdere bankjes geplaatst zijn (zie foto). Hier kun je echt heel mooi over de stad kijken, uitrusten en genieten van een goeie sunset!

Tip: Vermijd zondagen: Op zondag schijnt de Tsjechische bevolking van parken te houden, dus kan het er erg druk zijn.

Vysehrad

Toen ik zag dat het een wijk was dacht ik ja leuk! Even uit de drukte. Het is helemaal niet ver weg van het centrum, maar je kan beter wel met de tram of metro. Het leek een klein dorpje, maar dan in een grote stad. Hier kun je in alle rust rondwandelen en genieten van het uitzicht over de Moldau en de verschillende gebouwen. Er hangt een goeie relaxte sfeer, het bezoeken waard!

Ook leuk om te doen in Praag:

Praag vond ik een vrij grote stad. Misschien was dit ook omdat wij best ver uit het centrum zaten. Dit samen met een hittegolf maakt de productiviteit van een citytrip iets minder. Toch hieronder een rijtje met mijn must do’s voor een volgend bezoekje aan Praag:

  • De Lennon wall bekijken
  • Het kleinste straatje (met voetgangersstoplicht!) doorlopen
  • Het dansende huis bezichtigen
  • Goedkoop een opera of klassiek concert bezoeken
  • Herdenkingsmonument aan de slachtoffers van het Communisme
  • Go shopping! (in een van de vele shopping malls)
Ellis is een echte low-budget backpacker. Zij geniet van elke korte en lange reis: vanaf de voorbereiding tot aan de meest spontane situaties waar ze tijdens de reis tegen aan loopt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *