Hoe ik toch in een quarterlifecrisis belandde

Categorieën Gedachten,Zuid Amerika

Twee weken geleden schreef ik over het genieten van het leven, kan reizen een quarterlifecrisis voorkomen? Maar hoe heb ik verder van mijn twintige jaren ervaren na het reizen? Het avontuur in Zuid-Amerika begon zorgeloos, maar bleef dit ook zo?

Backpacken

De reis duurde maar drie maanden. Maar?! Dat is een kwart van het jaar, 90 dagen, 2160uur en 129600uur. De eerst twee maanden vlogen voorbij. Een reis vol belevenissen en lang leve de lol. De cultuur was zo anders, maar deed me heel goed, vrolijke mensen en kleurtjes zag je overal in Zuid-Amerika. Het lekkere weer deed me ook goed. Tijden de feestmaand december was ik ook nog op reis. Dit had ik al wel vaker meegemaakt, in Gambia bijvoorbeeld. Dit zou vast geen probleem voor me zijn, dacht ik. De eerste feestdag was Sinterklaas, vervolgens mijn verjaardag en natuurlijk kerst en oud en nieuw. Allemaal feestdagen die je meestal met je familie en vrienden viert.

Heimwee

Nooit gedacht dat ik zo’n gevoel kon ervaren. Ik snapte mezelf niet meer, ik had heimwee. De altijd vrolijke Ellis was opeens niet zo gelukkig meer. Miste ik mijn familie zo erg? Of was het misschien omdat ik ging nadenken over de toekomst. Genietend van mijn reizende leventje wist ik dat ik over een maand weer terug in Nederland zou zijn. In Nederland moest ik werken. Iets opbouwen. Nadenken over mijn toekomst. Nee, ik ga absoluut niet aan de slag als flexwerker, dat geeft me totaal geen voldoening. Ik hou van afwisseling en een uitdaging, wat deze baan me kan geven. Maar is het ook waar mijn hart ligt? Ik vind mensen fascinerend, interessant en verwonderlijk. Maar ik ben geen oppas, verzorgen is sowieso niet bepaald een instinct van mij. Op dit moment ben ik nog steeds blij dat ik egoïstisch kan zijn en doen wat ik zelf wil. Telkens sleepte ik mezelf weer uit bed om nog volop van de laatste weken te genieten. Natuurlijk pakte ik het vrolijke reizigers leventje na een week weer op. Ik genoot nog zo goed als ik kon!

Quarterlifecrisis

Terug in Nederland moest ik het ‘echte leven’ weer oppakken. Toch koos ik voor een werkervaringsplek, om uit te vinden waar mijn hart echt ligt. God, wat was het ingewikkeld. Ik wil met mensen werken. Of misschien wil ik voor mensen werken? Uit maatschappelijke verantwoordelijkheid? Ik ben benieuwd hoe het brein werkt, wil ik dit gaan onderzoeken? De manieren van hun handelen uitpluizen? Een master was de volgende stap, want een studentenleven gaf me alsnog veel vrijheden. Ik koos voor de master gezondheidspsychologie. Nouja koos, mijn opties waren beperkt door mijn vooropleiding. Een jaar dacht ik mijn roeping gevonden te hebben. Dit was het, als ik klaar ben zou ik mijn carrière voor alles zetten. Onderzoeker worden, publiceren(?) en zo mijn leven voortzetten..

Geniet van het leven

Twijfel kwam bovenwater drijven. Mijn leven werd een emotionele achtbaan. Er gebeurde zoveel wat mij aan het denken zette. Is dit wel echt wat ik wil? Ik betaal voor een studie, waar de baankansen zo minimaal voor zijn. Ik bedoel ik haal prima cijfers, maar wil je een PHD doen dan moet je cum laude afstuderen. Nee, dat is het niet waard. Ik wil weg. Op reis. Inmiddels weet ik waarom ik weer op reis wil, ik wil voelen dat ik leef. Genieten. Ontdekken. Werken kan later nog lang genoeg. Maak je borst nat want hier is Ellis: ‘I am gonna enjoy my twenties!’.

Wijze woorden

Op dit moment ben ik zelf bijna vijfentwintig jaar oud. Ik zou de wijze woorden die mij werden meegegeven op mijn eerste reis willen doorgeven aan alle beginnende reizigers. Ondanks dat ik zeker genoten heb van mijn eigen jaren twintig, denk ik dat je toch best wat zorgelozer mag leven. Er was een economische crisis toen ik afstudeerde. Hoe vind je in godsnaam een baan wanneer je solliciteert met 400 anderen voor eenzelfde functie? Hoe ga je je leven dan vormgeven? De gedachten tijdens een quarterlifecrisis van een gemiddelde Nederlandse afgestudeerde twintiger. Onthoud goed dat je het allemaal voor jezelf doet en je leven zo kan maken als jij wilt!

Medereizigers met zulke goeie adviezen ontmoet ik graag. Ik wil ze dan ook heel erg bedanken voor het overbrengen van hun passie voor het leven op mij. En mijn leven! Geniet van het leven, zolang als het kan! Lees hier het eerste deel over reizen en een quarterlifecrisis.

Ellis is een echte low-budget backpacker. Zij geniet van elke korte en lange reis: vanaf de voorbereiding tot aan de meest spontane situaties waar ze tijdens de reis tegen aan loopt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *