Quito, het midden van de aarde

Categorieën Ecuador,Zuid Amerika

De eerste stad die ik aandeed tijdens mijn reis naar Zuid-Amerika, de hoofdstad van Ecuador: Quito. Na een lange vliegreis, kwam ik direct aan op 2,850 meter hoge UNESCO werelderfgoed stad. Even wennen aan de hoogte voelde ik mij al snel thuis. Het toeteren van de auto’s, de handelaren op straat, het voelde erg vertrouwd met een grimmig tintje.

Tweede hoogste stad

Voor Nederlanders is de hoogte waarop Quito ligt behoorlijk hoog, hierdoor is het voor de meeste mensen even acclimatiseren en wennen aan de hoogte. Wat merk je nou echt van de hoogte? Het kan zijn dat je last krijgt van vermoeidheid, kortademigheid (met name wanneer je echt iets doet) en hoofdpijn. Ik had zelf last van een drukkende hoofdpijn, maar vooral slaaptekort vanwege een jetlag. Goed veel drinken en slapen doen wonderen!

Slapen

Het hostel waar ik in sliep was The Blue House Hostel in de toeristen wijk La Mariscal voor maar 7 euro per nacht in een gedeelde kamer (inclusief ontbijt). Het hostel zou ik zeker aanraden, omdat er een goede sfeer hing en het een prefecte locatie is! (Hier sliep ik nadat ik een week in een gastgezin had vertoefd en een trip naar de Galapagos eilanden had gemaakt) Echter is het ook erg leuk om in de oude stad een hostel te hebben. Omdat er ’s avonds meer te beleven valt op Plaza Foch, waar dit hostel maar een paar straten vandaan ligt heb ik daar niet voor gekozen. Persoonlijk reis ik liever overdag wat langer en verder dan ’s avonds.

De maagd van Quito

Vervoer

De stad is echt groot, het heet niet voor niets een miljoenenstad, maar hoe meer je ziet en je verplaatst hoe groter de stad ook voor je word. Je hebt veel verschillende wijken en hele leuke activiteiten om te ondernemen! De taxi’s (let er op dat het geen fake taxi’s zijn) en bussen rijden erg goed, let in de (trolley) bussen wel echt op zakkenrollers, want meerdere mede reizigers waren in de bus bestolen. Als je een taxi neemt, weet welke veilig zijn, vraag ook in het hostel wat een goede prijs is; (‘Siempre una dollar’) was het in 2013.

Eten in Quito

In Ecuador eet je goedkoop. Vooral bananen, gebakken bananen, bananen chips en nog meer bananen! Je kan eten heel goed op straat of de markt bij de verschillende kraampjes kopen, daar maak je de locals ook heel blij mee! Daarnaast heb je vooral veel maïs, een speciaal gerechtje was choclo (jonge mais), mmm. Kijk niet raar op als je aardappelsoep of popcorn bij je maaltje krijgt. Het is even wennen, maar absoluut niet vies. Als je een echte diehard cultureel eter bent proef je ‘cuy’, oftewel cavia van de grill, mijn tere hartje kon dat niet verdragen. Laat me weten hoe het smaakte als je het wel geproefd hebt!

Ichimbia park

Wat mag je niet missen in Quito?

1. Centro historico (UNESCO werelderfgoed lijst)

Het historische centrum van Quito is een van de oudst bewaard gebleven centrums van Zuid-Amerika. Het leuke aan een oude stad is dat je er zo heerlijk kan ronddwalen en allerlei mooie pleinen, kathedralen en leuke winkeltjes tegen komt. Hierbij merk je ook bij elk heuveltje die je op loopt dat de stad echt hoog ligt. Je komt op verschillende pleintjes, de Plaza grande of de la Republica, Plaza Santo Domingo, Basilico del voto Nacional zijn echt het bekijken waard. Ook kan je in vele kerken binnen kijken tegen een klein bedrag, doen!

2. New town

Er zit een grote kloof als je het mij vraagt tussen de oude historische stad en het nieuwe gedeelte, beide delen hebben zijn eigen charme. In het moderne gedeelte vind je de fastfoodketens, ja je bent in Amerika. Ook zijn er vele andere leuke restaurantjes en winkeltjes, vooral bij Plaza Foch. Hier kun je ook prima uitgaan of een drankje drinken! Daarnaast heb je wat verder buiten de stad mooie stadsparken en als je wilt shoppen zitten er genoeg winkelcentra.

3. Telefériqo

Een soort skilift die je nog eens 2.5 kilometer hoger brengt, alsof je niet hoog genoeg zit! Zorg ervoor dat het niet te mistig is, want dan zie je helemaal niets van het uitzicht, dit overkwam mij dus.. De stad ligt in een vallei en is omringt door vulkaan Pichincha en de Machángra rivier. Dit geeft een erg mooi uitzicht. Het is verder een natuurrijkgebied om heerlijk rond te wandelen. Je kan hier makkelijk komen met de taxi, er komen vaak vanzelf taxi’s die je weer terug kunnen brengen.

4. Uitzicht

Quito is een hele grote miljoenenstad in een dal gelegen. Vanaf verschillende uitzichtpunten is het heel gaaf om te zien hoe groot de stad eigenlijk is! El panecillo of de maagd van Quito is een schattig heuveltje om naar toe te gaan. Bovenop vind je de engel die je vanuit de hele stad al ziet staan. Een taxi nemen naar boven is wel zo gemakkelijk. Boven zie je een prachtig uitzicht en zijn schattige marktkraampjes. Ook heb je het Ichimbia park, de locals komen hier voor een rustige picknick of wandeling. In het glazen gebouw op de berg worden zelfs concerten gegeven, hoe vet is dat!

5. De evenaar

Ciudad Mitad del Mundo, de stad op het midden van de aarde; in Quito kun je op de evenaar staan, super spannend! Het geniale aan deze plek is dat het monument van de evenaar niet op de evenaar geplaatst is. Iets verstopt (zie de foto) en een stukje verder lopen dan het grote monument vind je het ‘Inti Ñan museum’ waar je ECHT op de evenaar kan staan! Daarnaast heb je daar een leuke gids en allerlei proefjes om te laten voelen hoe jou kracht veranderd op de evenaar! Zo zie je in de foto dat ik een ei op de kop van een spijker probeer te leggen. Vanuit het centrum kun je met de trolleybus waarna je overstapt op de gewone bus (wat echt een heerlijk avontuur is),  zo kom je er goedkoop en makkelijk!

Inti Ñan Museo
Inti Ñan Museo

6. Musea

Helaas vielen mij de museums in Quito tegen. Het is erg mooi opgezet en ingericht, je kan er ook zeer veel leren. Alleen is het misschien wel teveel en te algemeen. Het is vast leuk als je genoeg tijd hebt in Quito en wat meer over de geschiedenis en algemene weetjes wilt leren. Ik moet daarnaast bekennen niet zo’n museum mens te zijn, ik vind het vooral leuk wanneer ik veel kan doen!

Wat vond jij van de nog vrij onbekende hoofdstad van Zuid Amerika, Quito?!

Ellis is een echte low-budget backpacker. Zij geniet van elke korte en lange reis: vanaf de voorbereiding tot aan de meest spontane situaties waar ze tijdens de reis tegen aan loopt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *