Strandhoppen op Santorini

Categorieën .,Europa,Griekenland
Red Beach, Kokkini, Santorini (Thira)

Strandhoppen is heel goed mogelijk op bijna ieder Griekse eiland. In Santorini huurde ik een scooter om het eiland te verkennen. Het eiland beschikt over vele natuurfenomenen, waaronder  kleurrijke stranden in alle soorten en maten. Ik kan wel wat zon gebruiken!

Strandhoppen

Santorini is van oorsprong een vulkanisch eiland. Het eiland is ooit ontstaan door een vulkaanuitbarsting onder de zee. Het kratermeer, de Caldera, is vervolgens volgelopen met water. Zou hieronder echt de verloren stad Atlantis liggen? De kraterrand is in ieder geval uitgegroeid tot een prachtig eiland! Vanaf de grote stad Fira reed ik de heuvel af richting de beneden gelegen kustroute. Op het eiland zagen we de wijnvelden van de bekende Santorini wijn en de enige bierbrouwerij van het eiland met een ezeltje als logo. Eerst dook ik de geschiedenis in en reed een heuvel op van 396 meter hoog. Vergeet dus niet te tanken voor je de heuvel op rijd! Boven op de heuvel ligt Ancient Thira, de oudste stad, helaas is er niet heel veel meer over van deze stad. Nadat ik in Athene allerlei prachtige gebouwen van de oude stad heb bezocht, vond ik het eerlijk gezegd niet heel veel voor. Boven op de heuvel heb je wel een prachtig uitzicht over de zee!

Wat mag je niet vergeten tijdens het strandhoppen?

Wat leuk dat jij wilt strandhoppen! Wat heb je hiervoor allemaal nodig? Een paar handige voorbereidingstips zet ik hieronder voor je op een rijtje. Zorg ervoor dat je bezig over een goede wegenkaart van het eiland. Meestal krijg je bij ieder hostel een kaart van het eiland, maar staan hier ook alle stranden die jij wilt bezoeken op? Check dit van te voren, zodat je onderweg de weg naar het strand weet. Slippers of sandalen zijn handig, helemaal bij de zwarte en rode stranden waar het zand extra warm wordt door de zon. Nog zoiets waardoor we niet zo blij worden van de zon, je verbrand ervan! Zonnebrandcrème is een ware must wanneer je in de zomer naar Griekenland reist. Ook een zonnebril is fijn, helemaal wanneer je een scooter of auto huurt en dus zelf moet rijden. Voor het huren van een auto/scooter waren ze best streng met het controleren van mijn rijbewijs, niet vergeten dus! Soms zijn de stranden in Griekenland erg afgelegen, waardoor je onderweg geen winkels of kraampjes tegen zult komen. Zorg altijd voor een goede voorraad drinkwater en eventueel wat te eten in je tas.

Tip: Als je net zo’n kluns bent als ik, is het handig om niet op rotsen te klimmen. Mocht je dit wel doen, neem dan een pakje pleisters mee, een snijwond zit in een klein hoekje! ;)

Zwarte stranden

Vanaf Ancient Thira kun je ook de zwarte stranden Kalmari, Perivolos en Perissa goed zien. Ja, het zwarte zand is heet! Vergeet dus vooral niet om slippers mee te nemen. Voor het eerst zag ik hier een zwart strand, een aparte gewaarwording! Het is hier best toeristisch, je vindt er veel strandbedjes, bars en restaurants. Vanaf Ancient Thira reed ik door een dorpje met de oude tempel Tiomios Stavros. De grootste kerk van Santorini met maar liefst vijf koepeltjes. Het spotten waard natuurlijk!

Witte stranden

Ook een normaal wit strand is te vinden op het eiland. Hoewel normaal een groot woord is, want de rotsachtige witte formaties maken dit strand weer heel uniek! Aspri (white beach) is alleen per boot bereikbaar. Een ander strand met witte rotsformaties is Vlychada. De rotsen zijn erg indrukwekkend, gevormd door de natuur, het resultaat van regen en wind. Het zand is bij Vlychada niet heel wit, maar de zee natuurlijk wel prachtig blauw! Ik geloof dat ik de weg ernaartoe helaas niet heb kunnen vinden. Heb je de kans, dan is dit strand zeker de moeite waard!

Tip: Zorg voor een goede wegenkaart van het eiland. Let er ook op dat je alle eilanden van te voren markeert of ze al op de kaart te vinden zijn.

Rood strand/ Red beach

Nog zo’n pareltje in Santorini, Kokkini het rode verborgen strand! Het ligt vlakbij het dorp Akrotiri. Een grote rotshelling van rood steen geeft een schitterend aanzicht. Helemaal wanneer je al klimmend over de rotsen het strand om de hoek tevoorschijn ziet komen. Ik wou direct een duik nemen in het helderblauwe water! Vanuit het heldere water lijkt de rode rotswand nog groter en roder. Het was best warm op het rode strand, gelukkig kwam er in de namiddag schaduw van de rotswand.

Verborgen stranden

Lang niet alle stranden zijn ontdekt door de massatoeristen. De cruisescheep toeristen hebben vaak maar kort de tijd op een eiland, waardoor de stranden over het algemeen (in juni) niet te druk waren. Maar de onontdekte stranden, ook wel hidden gems van Santorini, zijn er zeker nog te vinden. Kantharos, Almyra, Karterados, Pori en Balos zijn een aantal prachtige stranden van het eiland. Elk strand die je bezoekt geeft weer een andere belevenis. De stranden zijn over het algemeen goed vindbaar op het internet, zodat je een goeie routebeschrijving bij je hebt.

Kende jij het al strandhoppen? Het is echt de moeite waard! Een perfecte combinatie van ontspanning en toch veel zien/doen op een eiland.

Ellis is een echte low-budget backpacker. Zij geniet van elke korte en lange reis: vanaf de voorbereiding tot aan de meest spontane situaties waar ze tijdens de reis tegen aan loopt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *