
Het is tegenwoordig ook mogelijk voor een low-budget reizigers om rond te reizen over zee. Dit noemt men ‘eilandhoppen’. Waar kun je dit doen? Wat moet je allemaal weten en voorbereiden voordat je gaat eilandhoppen? Inmiddels is het twee jaar geleden dat ik de Cycladen eilanden van Griekenland ging ontdekken. Hieronder vind je mijn tips om jou eiland hop reis te plannen!
Waar kun je eilandhoppen?
Eilandhoppen wordt natuurlijk zo genoemd, omdat je van eiland naar eiland reist. Verschillende landen beschikken over vele eilanden, met mogelijkheden om te eilandhoppen. Populaire landen om te eilandhoppen zijn Thailand, de Caribische eilanden, Indonesië, Hawaï, Philipijnen of zelfs de Galapagos eilanden. Ook dichterbij huis kun je prima eilandhoppen, alleen op de Waddeneilanden van Nederland is het in de zomer soms prima vertoeven. In Europa kun je prachtige eilanden zien van Zweden, Noorwegen, Griekenland, Kroatië, Portugal (Azoren) Schotland en de Canarische eilanden van Spanje. Als je weet waar je naar toe wilt kun je beginnen met de voorbereiding!
1. Bepaal het startpunt
Eerst moet je op de juiste start locatie terecht komen om te gaan eilandhoppen. Het is handig als de startlocatie een haven heeft, zodat je direct op een boot kan hoppen. Voor mijn vakantie naar de Griekse eilanden vloog ik naar Athene. Vliegen op Athene is meestal de goedkoopste manier om met het vliegtuig naar Griekenland te komen. Athene heeft twee grote havens waar vandaan je de boot kunt pakken naar allerlei verschillende eilanden. Als je een eiland hebt gekozen kun je zo opzoeken vanaf welke haven jou boot zal vertrekken. Toen ik onderweg was heb ik veel gebruik gemaakt van de Lonely Planet Greek Islands. Bijna alle havens, vertrektijden en reistijden stonden hier up to date beschreven!

2. Welke eilanden wil je bezoeken?
Zoek van te voren uit welke eilanden je heel graag wilt bezoeken. Ik weet dat niet iedereen ervan houdt om een reis van te voren uit te stippelen (het is ook zeker niet noodzakelijk), maar het bespaard je gedurende de reis wel veel reistijd en/of geld. Daarnaast kun je het beter vooraf goed regelen dan tijdens je vakantie zelf. De planning hoeft ook niet zo strak te zijn, want dat kun je in Griekenland toch niet naleven! Vanaf Athene kun je met de ferry naar bijna alle eilanden toe varen. Meestal vaar je rechtstreeks naar het eiland, het kan ook voorkomen dat je tussendoor op andere eilanden tussenstops maakt. Vanaf de eilanden zelf hoeft de reisroute niet altijd dezelfde te zijn. Het is dus verstandig om uit te zoeken vanaf welke eilanden je waar naar toe kan.
Toen ik drie Cyladen eilanden bezocht in Griekenland vertrokken we eerst naar Santorini, vervolgens naar Paros en als laatst naar Milos. Op de kaart ziet deze vaarroute er niet heel logisch uit, dit was wel de makkelijkste en goedkoopste! Mocht je toch een foutje in je planning hebben gemaakt, is dat geen probleem, je kunt meestal nog een duurdere speedboot nemen naar een ander eiland. Daarnaast is het goed om te weten wat je wilt doen tijdens je vakantie en op welk eiland je dit het best kan doen. Wat er te doen is op de verschillende Griekse eilanden, kun je hier lezen.
Tip: Reis je met een bepaald budget? Let er dan op hoe duur de bootreis is van en naar het eiland, er zit nogal veel prijsverschil tussen de bootreizen. Het maakt hierbij meestal niet uit hoelang de bootreis duurt of hoe ver de afstand is.
3. Het aanschaffen van tickets
In Nederland is het tegenwoordig zo dat wanneer je een boot naar een eiland pakt je van te voren al tickets kan aanschaffen. Gelukkig heeft Nederland ook nog de optie om bij het loket van de haven een ticket te halen. Lekker ouderwets! In Griekenland gaat dat eigenlijk net zo, je gaat naar de haven om daar je ticket te kopen. Tickets vooraf boeken of reserveren was in eind juni niet nodig, hier zou ik wel rekening mee houden mocht je in de zomermaanden (juli/augustus) naar Griekenland gaan. Ook wordt reserveren voor het meebrengen van een auto en nachtboten aangeraden. Want er zijn zeker wel (online) mogelijkheden om tickets van te voren te reserveren.
4. Accommodatie op een eiland
Je vaart de haven van een eiland binnen denkt: ‘Wauw, wat een prachtige bestemming!’ Kraakheldere zeewater, witte stranden en knusse dorpjes. Is een overnachting hier niet heel duur? Nee, ik kan je vertellen dat je in het laagseizoen zelfs niet altijd vooraf hoeft te boeken. De lokale mensen van het eiland leven echt op toerisme. In het laagseizoen staan de hotelmanagers je in de haven al op te wachten om hun hotel te promoten! Op deze manier kun je heel goed hotels met elkaar vergelijken en je eigen maximum prijs aangeven. Je kunt ook prima vooraf boeken, het voordeel hiervan is dat je een transfer kan regelen. Het openbaar vervoer is op veel eilanden ook prima geregeld. Bedenk in Griekenland wel, dat alles op z’n tijd gaat, het eiland leven kent gelukkig geen stress!


5. Ontdek het eiland
Ieder eiland is totaal anders, maar toch een beetje hetzelfde. Je bent ten slotte in hetzelfde land gebleven. Waarschijnlijk slaap je in een gezellig dorpje ergens op het eiland. Je hebt al gehoord dat er wel vijf prachtige stranden zijn die je echt moet zien! De oplossing om daar te komen is huur een auto, scooter of quad! Het is een goedkope en relaxte manier om het eiland op je eigen tijd te verkennen. Je kunt langs alle strandjes rijden, daar even chillen of genieten van een Griekse biertje en vervolgens weer door rijden naar het volgende strandje. Heb je honger gekregen, overal vind je een overheerlijke Griekse salade die je niet mag missen!
6. Geniet van het avondleven op een eiland
Op ieder eiland kun je genieten van een prachtige zonsondergang, het is wel even handig om te weten waar je de zon op z’n best kan zien ondergaan. Santorini heeft de bekendste zonsondergang spot, Oia. Hiervoor is het soms ook handig om in de avond nog te beschikken over eigen vervoer. In de avond zakken de temperaturen, waardoor het bruisende leven meer op gang komt. Je kunt na het avondeten heerlijk dwalen door de knusse straatjes en blauw/witte huisjes. De vele souvenirwinkeltjes zijn meestal geopend tot laat in de avond. Vergeet niet om even naar boven te gluren, toch best weinig lichtvervuiling op zo’n eiland!
7. Wat je echt niet mag vergeten tijdens het eilandhoppen?
De reis is gepland, tijd om te gaan! Welke spullen mag je niet vergeten als je gaat eilandhoppen?
- Een reisgids met up-to-date reisroutes en vertrektijden
- Rijbewijs voor het huren van een auto/scooter/quad.
- Reisziekte pillen, niet iedere overtocht is even prettig..
- Waterproof bag, voor de watergevoelige spulletjes.
- Zonnebrand, op het water verbrand je immers sneller.
- En je fotocamera natuurlijk!
Ben je van plan om binnenkort te gaan eilandhoppen? Laat het me weten in een reactie hieronder!
Hoi!
Wij gaan gans de maand oktober naar Griekenland. We willen graag een auto huren voor een tweetal weken en dan nog wat eilandhoppen (en ter plaatse een scooter huren ofzo).
Nu zie ik, indien we vooraf een hotel of kamer zouden boeken, dat we al eentje kunnen vinden voor 220euro voor 12 dagen (2personen). Dit vinden wij echt weinig en het doet ons twijfelen of we toch beter niet vooraf de hotels of kamers vast leggen.
Wat is jouw ervaring? Wij willen echt budgetreizen en overnachting hoeft zeker geen luxe te zijn! Indien dit mogelijk is, kopen we daar gewoon een tent en wat kampeermateriaal?
Hoi Lynn,
Sorry voor de late reactie!
Leuk dat jullie gaan eilandhoppen, het is zeker een aanrader! Nu was Griekenland drie jaar geleden (toen ik er was) waarschijnlijk een stuk goedkoper, maar het kost allemaal echt heel weinig. Ik merkte dat het bij de drukkere eilanden lastiger is om niets van te voren te boeken. Terwijl op de minder drukke en wat kleinere eilanden staan vaak al mensen te wachten om toeristen binnen te halen wanneer de boot binnen komt. Vaak hadden niet alle accommodaties een website en kon je ze dus niet online boeken (terwijl het steengoede waren) Ik heb toen der tijd zelf ook naar kampeer mogelijkheden gekeken, maar dat is in verhouding duurder voor wat je krijgt.
Ik denk dat het goed is als je echt een goedkoop hotel al ziet, wat aan jullie wensen voldoet dat je deze al vooraf boekt en vooral de drukkere eilanden (Santorini of Mykonos) vooraf te boeken. Desnoods boek je de rest telkens een paar dagen van te voren een volgende accommodatie. Ook als je de route nog open wilt houden.
Ik hoop dat je hier wat aan hebt! Alvast veel eilandhop plezier!
Hoi Ellis! Eline hier. Wat grappig, een paar weken geleden had ik het met jou over reizen en noemde je nog snel eilandhoppen in Griekenland. Op dat moment ging dat het ene oor in en het andere oor uit want tja Europa… (ik weet het, verwend haha). Vorige week gingen we wat plannen maken voor het komende jaar en nu komen we toch op de Griekse eilanden uit. In mijn enthousiasme gelijk gaan googelen en wat kom ik bij één van de eerste resultaten tegen: ellisaroundtheworld. Even later zag ik dat deze site van jou is, wat leuk!
Heel veel plezier nog in Nicaragua, ik ga nog even verder dromen!
Haha wat leuk zeg dat jullie toch op eilandhoppen in Griekenland zijn uitgekomen! Als je nog vragen hebt, let me know!
Hoi Ellis,
wij willen eilandhoppen.
Mykonos, Paros, Naxos en Santorini. Wat raad jij aan? Athene erbij doen? en hoe kan ik de overtochten regelen, site? We reizen in Juli/ augustus.
Hallo Gieta, wat leuk dat jullie gaan eilandhoppen! Lijken me leuke eilanden die je hebt uitgezocht! Athene is leuk voor in ieder geval twee dagen, echt indrukwekkend. Wij hebben verder niets van te voren geboekt maar telkens bij de haven tickets gehaald, dit was echter niet in het hoogseizoen. Je kunt volgens mij online tickets reserveren, ik weet zo niet welke boot maatschappijen waar heen varen. Ik hoop dat je hier mee verder kunt! ????