Wandel naar mooiste zonsondergang op Santorini

Categorieën Griekenland

Eén van de mooiste zonsondergangen ter wereld is te zien vanaf het Griekse eiland Santorini. Santorini is een klein eiland, maar ondanks dat kun je er prima wandelen. Deze wandeling naar de mooiste zonsondergang moet je echt zelf ervaren!

Algemene informatie over de route:

Lengte: 10 km
Tijdsduur: 3-4 uur
Niveau: Gemiddeld
Vertrek: ’s Ochtends vroeg of aan het eind van de middag
Aankomst: in Oia voor de zonsondergang natuurlijk!
€: Gratis wandelroute! (De bus van Oia naar Fira terug kost een paar euro.)

Wandelen op Santorini

Wandelen op Santorini is zeer zeker de moeite waard! Naast een adembenemend uitzicht tijdens de wandeling zal je ook het echte eilandleven ervaren en prachtige natuurfenomenen tegen komen. De route loopt vanaf de plaats Fira via Imerovigli naar Oia over de Caldera. De combinatie van een brandende zon en de heuvels kunnen de wandeling in de zomer iets moeilijker maken. Zorg daarom dat je genoeg water mee neemt voor onderweg.

Wandeling naar de mooiste zonsondergang

De wandeling van Fira naar Oia is een heuvelachtige wandeling, maar zeker de moeite waard. Je kunt de route ook andersom lopen door van Oia naar Fira te wandelen. Maar wil je als einddoel deze mooiste zonsondergang hebben, dan kun je beter van Fira naar Oia lopen aan het eind van de middag. Je zult al gauw merken dat je weg loopt van de massatoeristen en het eiland voor jezelf hebt. Laat je vooral afleiden door de vele adembenemende uitzichten!

Grindpaden

De route is makkelijk te volgen, de hele wandeling zal je duidelijk grindpaden zien waar je moet lopen. Let er wel op dat je over de Caldera rand loopt aan de linkerkant van het eiland, vanaf Fira gezien. Wandelschoenen zijn een must, omdat de paden vooral bestaan uit grind en zand. Ik droeg mijn Teva sandalen en had daar na een uur toch wel spijt van. Continu was ik bezig met de steentjes van het vulkanisch grind uit mijn schoenen te schoppen. Vergeet ook absoluut je fotocamera niet, want hier kun je je sowieso mee uitleven!

De wandelroute

Goeie keus om de te starten met de wandeling naar de mooiste zonsondergang ter wereld! Hieronder staat de route beschrijving uitgebreid beschreven.

 • Startpunt: Je begint in de grootste plaats van het eiland, Fira. Volg de bordjes van Fira naar de kabelbaan om vanaf daar omhoog te wandelen richting Firostefani. Onderweg kun je nog even genieten van de toeristen en souvenirs winkeltjes. Op het puntje van het eiland kun je Oia al zien, de eindbestemming!

Firostefani: Over de oude weg loop je vanaf Fira naar Firostefani. Firostefani is een pittoresk dorp dat aan Fira gegroeid is, het loopt eigenlijk in elkaar over.

 • De weg vervolg je richting Imerovigli. Imerovigli is het hoogst gelegen dorp op de route. Ondertussen zie je ook het klooster van Aghios Nikolaos dichterbij komen.
Agios Nikolaos Monastery Santorini.
Agios Nikolaos Monastery Santorini.

Agios Nikolaos Monastery: De spot van de ansichtkaartjes van Santorini! Het blauwe torentje steekt mooi af tegen de witte huisjes en prachtige zee.

 • Je loopt nog tien minuten over de Caldera en komt door het stadje Imerovigli.

Imerovigli: Weer zo’n fotogeniek dorp, maar dan kleiner en minder toeristisch dan Fira. Vooral veel hotels, bars en restaurants vestigen zich hier.

 • Al vrij snel zie je een raar gevormde rots dichterbij komen. Dit is de Rock of Skaros, een bijzondere steen waar je met traptreden naar toe kunt klauteren.
Skaros Rock & Caldera uitzicht.
Skaros Rock & Caldera uitzicht.

Skaros rock: Je kunt 100 treden beklimmen voor een nog mooier uitzicht over het kratermeer, ook staat er een middeleeuws kerkje. Je kunt er heen lopen, maar vergeet niet om over dezelfde weg terug te lopen, zodat je de weg naar links weer verder kunt volgen voor de wandeling.

 • Steeds verder wandel je van de bewoonde, maar vooral toeristische wereld weg. Je loopt uit het dorp Imerovgli, waarna de weg uitkomt op een breed grindpad. Na het grindpad loop je al vrij snel tegen de heuvel Profitas Ilias aan. De weg draait vanaf de rechterkant de heuvel op. Ook hier zal je weer een Grieks kerkje tegen komen.
 • De route gaat linksaf over een pad van lavasteen (niet fijn met sandalen aan) en loopt vervolgens naar beneden richting een asfalt weg. Zie je de schattige oude Griekse molentjes in de verte? Je slaat na de 300 meter links af het pad weer op.
 • Ook hier komt weer een heuvel namelijk de Mavro Vouno (zwarte berg), een kleine klim naar boven. Boven op de berg tref je een witte kerk/kruis van Stavros.

Church of Stavros: Toen ik het uitzichtpunt van Oia bereikten wist ik dat ik er bijna was. Wat een uitzicht!

 • Vervolgens loop je door de heuvel af, richting de volgende kerk. Uiteindelijk kom je uit op de asfaltweg en loop je het dorp Oia in. Je kunt helemaal doorlopen tot aan het kasteel.. (Of lees snel verder voor mijn tip.)

Oia

De eindbestemming heb je bereikt, een sprookjesachtig dorp Oia wandel je binnen. Als je op het juiste tijdstip komt zullen de gouden zonnestralen je tegemoet schijnen. Wow, hier word je even stil van hè. Het marmeren dorp bevat niet alleen wit geschilderde huisjes, maar ook grothuizen. Daarnaast zijn er vooral veel smalle steegjes, toeristen winkels en veel te dure restaurantjes/bars. Op de balkons en terrasjes rondom het kasteel stroomt het vol met toeristen tijdens zonsondergang.

Tip: Wil je de drukte vermijden, loop dan nog net iets verder door, zodat je uit het centrum van het dorp loopt. Een groot stuk grind vlakbij een parkeerplaats is dan opeens een erg romantische spot voor deze zonsondergang. Met wel een prachtig uitzicht op de mooiste zonsondergang ter wereld.

Terug naar Fira?

Heb je volop genoten in Oia, maar verblijf je ergens anders? Dan kun je richting het busstation lopen om hier de bus terug te pakken. Bij de trap van de Armeni haven sla je rechtsaf richting het busstation. Hier vind je de bus naar Fira voor een paar euro’s.

Ben je van plan om de wandeling naar de mooiste zonsondergang ter wereld te maken? Laat je me weten wat je ervan vond? :)

Ellis is een echte low-budget backpacker. Zij geniet van elke korte en lange reis: vanaf de voorbereiding tot aan de meest spontane situaties waar ze tijdens de reis tegen aan loopt!

4 gedachten op & ldquo;Wandel naar mooiste zonsondergang op Santorini

 1. Ik las dat de lucht in de maanden mei en juni door de zuidenwind Sahara zand meeneemt. En dat de stofdeeltjes in de lucht de lucht minder helder maken en dat je beter in de zomermaanden erheen kan gaan voor mooiere uitzichten. Klopt dat? Maar in juli en aug lijkt mij het vrij warm daar?

  1. Oeh dat heb ik nog niet eerder gehoord. Ik was er in juni en heb toen niet gemerkt dat de lucht minder helder was. Juli en augustus zijn inderdaad de warmste maanden in Griekenland, je hebt wel altijd de verkoelende zee..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *