Een wijntour op de fiets in Maipu, Mendoza

Categorieën Argentinië,Zuid Amerika

Kerst vieren in Argentinië is een bijzondere aangelegenheid. Helemaal als je er op reis bent en in een hostel slaapt. Wat als je gewoon een wijntour kan maken, nee niet met de auto, maar op de fiets! Benieuwd hoe ik deze aangeschoten kerst door kwam?

Mendoza

Mendoza is de vierde grootste stad van Argentinië en ligt in de uitlopers van de Andes. De stad is opnieuw opgebouwd na een aardbeving in de 19e eeuw. De straten zijn erg breed en de gebouwen niet hoger dan 6 verdiepingen. De economie draait voornamelijk op wijn, toerisme en olie. Omdat ik vanuit Valparaiso (lees: 10 graden) met een busreis naar Mendoza ging (lees: 36 graden) kreeg ik het ‘klap voor je kop effect’ direct nadat ik uit de bus stapte. In 2013 vierde ik kerst in Mendoza, dé wijnstreek van Argentinië. Hier sliep ik in het hostel Empedrado, een prima hostel (inclusief zwembadje, erg lekker met het warme weer). Ook worden er veel verschillende activiteiten georganiseerd. Bijkomend voordeel, elke avond tussen 17:00 en 18:00 mag je een eigen gebrouwen rood wijntje gratis nuttigen. Ja, Hollanders spitsen toch altijd even de oren wanneer iets gratis is.

BBQ-en met kerst

Er werd een kerst BBQ georganiseerd in samenwerking met een ander hostel. Alles zou geregeld worden, van perfect Argentijns vlees tot alcoholische versnaperingen. Waar ik anders heen zou moeten wist ik niet, dus dit leek me een prima optie. Uiteten in Mendoza is erg prijzig, ik kookte meestal mijn eigen maaltijden in het hostel. Ik had al wat mensen leren kennen in het hostel en zij besloten ook naar dit feest te gaan, gezellig! Deze medereizigers zijn natuurlijk geen vervanging voor je eigen familie, maar het is er zeker wel gezelliger door. Ik had op het moment van aankomen in Mendoza behoorlijke heimwee (wat ik nog nooit had meegemaakt!), gelukkig trok dit door de vele afleidingsactiviteiten die ik hier had snel genoeg weg. In Bolivia had ik al partydress gekocht. Omdat we de hele dag nog door moesten komen, leek ons een wijntour op de fiets wel een mooie overbrugging..

Andes gebergte met wijnplantage in Maipu
Fietspad in Argentinië

Wijntour op de fiets

Met de stadsbus vertrok ik nog nuchter naar Maipu. Vanaf La Rioja kon ik een uur lang in dezelfde bus blijven zitten. Er werd mij nadrukkelijk uitgelegd dat ik busnummer 10 moest hebben, maar aan de zijkant zou nummer 173 staan. Om het allemaal wat ingewikkelder te maken. Een busticket kocht ik bij een postkantoortje, heel modern moest ik hier nog zelf geld op zetten. De buschauffeur stelde in waar je naar toe wilde, zodat je de kaart kunt scannen. Net een ov-chipkaart, maar dan anders. Ik heb overigens geen idee of het anno 2018 nog steeds dezelfde bus en dezelfde tickets zijn die ze in Argentinië gebruiken!

Maipu

Maipu is een kleine stad met vooral druiven en olijven plantages. Vandaar dat er ook erg veel wijnboerderijen en een olijfoliebedrijf staan. Bij de driehoekige rotonde stapten ik uit en na een stukje lopen zag ik het eerste fietsverhuur bedrijf al. Je kan er een mooie ladybike (inclusief mandje) huren en krijgt er een fles water bij (heel verstandig). Met natuurlijk een plattegrondje van de omgeving van Maipu, inclusief de verschillende boerderijen die je kunt bezoeken. Ook had ik een korte omschrijving gekregen van de verschillende boerderijen, het is heel chill om zelf uit te zoeken waar je heen wilt en wat je gaat doen!

Wijn tonnen

Vamos team, forward!

De wijntoer kan beginnen! Tijdens de tour krijg je van alles te weten over het proces van druif tot wijn, de verschillende soorten wijn, maar ook de verschillen per boerderij of bedrijf. Er zijn kleine en grote bedrijven en overal wordt je anders ontvangen. Er zijn persoonlijke tours, waarbij de eigenaar van het bedrijf je zelf rondleid of selfguided tours, waar je gewoon een deel door een fabriek loopt. Wat ik bijzonder vond was dat er zelfs een biertuin te vinden is in Maipu. Deze blijft het langs open, dus is mooi om tot het laatst te bewaren. Alhowel, bier na wijn geeft … gelukkig voor mij geen venijn!

De fiets leverde ik iets na sluitingstijd (rond 19:00uur) in. Gelukkig zijn Argentijnen niet heel onaardig als je wat te laat komt. Helaas deed ik de terugreis er iets langer over dan de heenreis, omdat het nogal een gepuzzel was welke bus ik nou terug kon pakken. De schade viel mee, een aantal blokken van het hostel verwijderd kwam ik weer aan in Mendoza. Vraag van te voren goed na welke bus je weer terug kunt pakken.

Heb jij weleens een wijntoer op de fiets gedaan?

Ellis is een echte low-budget backpacker. Zij geniet van elke korte en lange reis: vanaf de voorbereiding tot aan de meest spontane situaties waar ze tijdens de reis tegen aan loopt!

1 gedachte op & ldquo;Een wijntour op de fiets in Maipu, Mendoza

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *